Značaj procesa

Bledski strateški forum biće prilika da se naglasi značaj procesa evropskih integracija, jer Evropska unija ne sme usporiti evropske integracije Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Vlade Crne Gore, prenosi RTCG.

To je navedeno u platformi za učešće premijera Crne Gore Dritana Abazovića na 18. Bledskom strateškom forumu u Sloveniji 28. i 29. avgusta.

Bledski strateški forum pod nazivom „Solidarnost za globalnu budućnost“ koji se organizuje 18. put, biće posvećen bezbjednosnim izazovima -  klimatskim, energetskim, izazovima hrane, vode i sajber bezbjednosti na koje se ne može odgovoriti bez solidarnosti svih država.

Bledski strateški forum se organizuje u formi platforme za razmjenu pogleda, iskustava i ideja, kao i iznalaženje inovativnih, diplomatskih rješenja u odnosu na današnje i sutrašnje izazove.

Ovogodišnji forum će sadržati tri panela koji će se odnositi na budućnost Evrope, a u vezi sa Istočnim partnerstvom, Južnim partnerstvom i Zapadnim Balkanom. Panel o Zapadnom Balkanu je predviđen na nivou ministara spoljnih poslova, drugog dana foruma 29. avgusta 2023.

Kako se navodi u platformi Vlade Crne Gore, predsednik Vlade Crne Gore i rukovodilac radom Ministarstva spoljnih poslova Dritan Abazović će učestvovati na panelu pod nazivom „Zapadni Balkan: Sve se mijenja, a sve ostaje isto”.

Bledski strateški forum će, kako su naveli, biti prilika za otvoren i konstruktivan dijalog, razmjenu ideja i perspektiva, izgradnju partnerstava za sigurniji region u evropskom i euro-atlantskom kontekstu.

Na panelu o Zapadnom Balkanu je planirano učešće ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana i specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka.

"Učešće crnogorske delegacije na 18. Bledskom strateškom forumu će biti prilika da se ukaže na važnost prisustva EU u regionu, kao i posvećenost evropskih institucija i država članica politici proširenja, imajući u vidu geopolitički i strateški odnos EU prema Zapadnom Balkanu", navodi se u platformi koju je objavila Vlada Crne Gore.

Kako su istakli, nakon pristupanja NATO savezu, punopravno članstvo u EU ostaje primarni strateški cilj Crne Gore, te će se na Forumu ukazati na posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, kao i na produbljivanje saradnje i zajedničko političko istupanje regiona u dijalogu sa EU.

Bledski strateški forum biće, kako se navodi u platformi, prilika da se naglasi značaj procesa evropskih integracija, jer Evropska unija ne sme usporiti evropske integracije Zapadnog Balkana.