Predsjednica EK

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen rekla je u Madridu da je imperativ za Evropsku uniju da se što prije pozabavi pitanjem proširenja i uključi zemlje poput Ukrajine i Moldavije, ali prije svega i Zapadni Balkan, prenosi AP.

"Možemo li zamisliti da će Evropska unija biti bez Ukrajine, bez Moldavije, bez Zapadnog Balkana? A ti dijelovi Evrope su pod uticajem Rusije ili Kine? Nemoguće", rekla je ona.

Predsjednica EK je istakla da je važno da se obezbjedi da "Evropa bude cijela".

"Dakle, pravac putovanja je jasan. I zato, sada moramo da počnemo da razmišljamo o tome kako da obezbjedimo da Evropa bude cijela, da te zemlje budu dio Evropske unije", rekla je Von der Layen.

Ona je dodala da je imperativ za Evropsku uniju da se što prije pozabavi pitanjem svog proširenja i uključi zemlje poput Ukrajine i Moldavije kako bi garantovala da neće pasti pod uticaj Rusije ili Kine.

Govoreći u Madridu, Von der Layen je rekla da blok mora da gleda unapred četiri godine i da zamisli kakva bi Unija trebalo da bude.

Ona je razgovarala sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom nakon sastanka komesara EU i španske vlade na kojem su razmatrani planovi Španije za šestomjesečno predsjedavanje Savjetom EU, koje je počelo u subotu.

Von der Layen je rekla da se pitanje proširenja mora riješiti „što je prije moguće, jer će trebati vremena da dođemo do zaključka“.

Izvor: Kosovo Online/AP