Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je za Euronews-al da Kosovo ima priliku da iskoristi mogućnosti koje su date kako bi se Srbija naterala da prihvati francusko-njemački plan, a što bi značilo, kako je naveo, otvaranje budućeg puta za Kosovo koje svi priznaju i koje sedi na svom mjestu u Ujedinjenim nacijama.

Rama smatra da Kosovo na stolu ima najbolju moguću ponudu za svoju budućnost.

„Na stolu je francusko-njemački plan. Mi, Albanci, smo prvi zainteresovani, koji to moramo da izguramo do kraja, insistirajući da se iskoristi ovaj veliki potencijal savezništva i prijateljstva sa evroatlantskom zajednicom da se Srbija primora da prihvati francusko-njemački plan, a što praktično znači konačno otvaranje budućeg puta za Kosovo koje svi priznaju i koje sedi na svom mjestu u Ujedinjenim nacijama", rekao je Rama.

On je naveo i da ne može da razumije premijera Kosova Albina Kurtija zbog situacije koja je nastala sa Kosovom i predstavnicima međunarodne zajednice. Rama je istakao da francusko-njemački plan ne može da ostane tu zauvijek i da Kurti ne može sam da dobije ovu diplomatsku bitku kao Don Kihot.

„Albin je osoba koju cijenim, prijatelj kog poštujem, ali u ovom slučaju je premijer Kosova koga ne razumijem. Kada budemo imali čitavu euroatlantsku zajednicu spremnu da natjera Srbiju da konačno prihvati, ako ne i formalno priznanje, onda de fakto odustajanje od Kosova i otvaranje puta za priznanje Kosova od svih ostalih, a što će onda neminovno dovesti i do formalnog priznanja od strane Srbije, onda je neobjašnjivo šta traže kosovske vlasti koje se protive ovom procesu“, rekao je Rama.

Izvor: Kosovo Online/Euronews-al