Premijer Albanije

Albanski premijer Edi Rama ocjenio je da je puštanje tri kosovska policajca na slobodu dobra vijest, jer kako navodi, ponovo otvara put deeskalaciji i dijalogu.

Rama je na Twitteru naveo da odluka o oslobađanju policajaca kasni, ali da njihovo puštanje stavlja tačku na "proizvoljno lišavanje slobode za tri lica koja nisu počinila nijedan zločin".

Naglasio da mu je drago da je sila razuma nadvladala razum sile.

"Nadam se da snagom razuma može odmah da počne dugo očekivana deeskalacija i da možemo dalje da razrešimo čvorove konačnog procesa normalizacije između Kosova i Srbije", istakao je Rama.

Obavjestio je da je sleteo u Brisel, gdej će se uskoro sastati sa predsednikom Evropskog savjeta Sharlesom Michellom.

"Preneću našu značajnu zabrinutost zbog kritične situacije u regionu i svoje uvjerenje o neophodnosti vremenske konferencije, na kojoj će, u zidovima gostoljubive strukture pod brigom evroatlantske zajednice, lideri Kosova i Srbije finalizovati sve tačke sporazuma o normalizaciji", dodao je Rama.

Kako je naveo, u posljednje vrijeme obe strane su "usmerene na domaću politiku i ankete rasplamsane nacionalističkom retorikom", a ključni dijalog za budućnost čitavog regiona i njegovih odnosa sa demokratskim svijetom je po strani.

U međuvremenu, dodaje, situacija na sjeveru Kosova se pogoršava iz minuta u minut, povećavajući mogućnost "balkanskog Donbasa" u srcu Evrope.

"Čak i samo razmišljanje o toj mogućnosti je katastrofalno i zato se mora eliminisati po svaku cijenu. Strateška kratkovidost u pristupu dijaloga, kašnjenje u sprovođenju odličnog francusko-njemačkog plana, pomeranje fokusa ka demonstracijama sile, a samim tim i pogoršanje situacije na sjeveru može da košta ceo ovaj region, nesumnjivo Srbiju, ali posebno Kosovo", naglasio je Rama.

Ukazao da će Albanija učiniti sve da do toga ne dođe.

"Bilo bi veoma loše da se krhki mir koji je godinama građen, u okviru Berlinskog procesa i kroz razne inicijative, sruši kao zamak od pjeska usled ponovnog oživljavanja talasa balkanskog ludila, gurajući nas sve sa evropskog integracionog puta u staro bure baruta u srcu Evrope", zaključio je Rama.

Izvor: Kosovo Online