Dezinformacioni rat!

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković optužio je kosovske vlasti da su "podmetnule" oružje pronađeno u akciji na sjeveru Kosova 23. juna.

Petković je na konferenciji za novinare dan kasnije u Beogradu rekao da je oružje, koje je Policija Kosova pronašla kod opštine Zvečan, zaplenjeno ranije u akcijama razoružavanja građana na Kosovu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla je saopštio 23. juna da je "sprečen teroristički napad" zahvaljujući intenzivnom angažovanju specijalnih jedinica policije Kosova i obavještajnim informacijama koje su dobili.

On je objasnio da je na oko 100 metara od opštine Zvečan identifikovan automobil beogradskih registarskih oznaka u kome su bile veće količine oružja, eksplozivnih naprava i municije. Sveçla je na Facebooku objavio i fotografije oružja koje je pronađeno.

"Ovo je još jedan dokaz da Srbija kroz ovakve grupe i organizacije ima za cilj da destabilizuje našu zemlju", naveo je, između ostalog, Sveçla.

'Oružje iz ranijih akcija'

Petković je 24. juna na konferenciji za medije pročitao informaciju za koju je naveo da je potekla od Bezbjednosno informativne agencije Srbije, a u kojoj se navodno tvrdi da je oružje koje je pronađeno zaplenjeno u ranijim akcijama razoružavanja građana na Kosovu, te da je, kako je rekao, "podmetnuto" u akciji 23. juna.

Petković je rekao da je informacija BIA poslata stranim službama, koje nije imenovao, 20.6.2023, te da se u njoj navodi da kosovske vlasti pripremaju nove akcije hapšenja Srba na sjeveru te države.

"Na tom planu pripadnici Policije Kosova su ilegalno oružje i municiju, koju su u prethodnom periodu zaplenili od građana srpske i albanske nacionalnosti transportuju iz svih podstanica Policije Kosova u regionalnu direkciju policije, a potom u bazu specijalne jedinice Belvedere u južnom dijelu Mitrovice. Njihova namjera je da navedeno oružje iskoriste za novo hapšenje Srba ili uskladiše na sjeveru, a onda navodno pronađu i optuže Srbe", rekao je Petković.

On je dodao i da su registarske tablice automobila u kojem je oružje pronađeno istekle 2020. godine.

Petković je naveo da vlasti na Kosovu, čiju nezavisnost Srbija ne priznaje, "primjenjuju silu i gaze dijalog".

Sledi obraćanje Vučića

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije je naveo i da su u toku sastanci predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i vojnog vrha, te da će se Vučić obratiti u narednih 24 sata.

Na sjeveru Kosova su podignute tenzije krajem maja, kada su kosovske vlasti uz asistenciju policije preuzeli opštinske zgarde u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku. Cilj je bio da albanski gradonačelnici počnu sa radom ali se lokalno srpsko stanovništvo, koje je bojkotovalo izbore, tome usprotivilo.

Od tada Srbi svakodnevno protestuju uz zahtjev da novi gradonačelnici ne dolaze na posao i da se povuče policija.

Međunarodna zajednica traži hitnu deeskalaciju i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.