Stav analitičara

Sastanci u Briselu u okviru dijaloga Kosova i Srbije kome posreduje Evropska unija, ne daju dali konkretne rezultate, ocenjuju kosovski analitičari, piše Telegrafi.

Prilikom posljednjeg boravka u Briselu, premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odvojeno su se sastali sa predstavnicima EU Josepom Borrellom i Miroslavom Lajčakom i nije bilo trilateralnog sastanka.

Analitičar Dukagjin Gorani ocjenjuje da su to prvi znaci novog pregovaračkog formata.

"Novi format pregovora koji će sigurno početi da se sprovodi tokom godine biće pokušaj organizovanja konferencije sa obe strane, koja svakako mora naći rješenje na licu mjesta, bez razvijanja dugog procesa sastanaka i diskusija", kaže Gorani.

Prema njegovim riječima, ideja o ovome najbolje je razjašnjena na konferenciji koju je premijer Albanije Edi Rama održao u petak u Tirani.

“On je objasnio da bi opcija međunarodne konferencije za Kosovo trebalo da bude inicijativa francuske i njemačke vlade. Ovo samo po sebi pokazuje da Rama i ostali lideri misle da sastanci poput onog u Briselu ne uspjevaju i vjerovatno je da se posredovanje Evropske unije može promjeniti i da se ne nastavi ovako", rekao je Gorani.

Dodaje da je trenutna situacija na sjeveru nepotrebna i da ne misli da je Kosovo blizu neke velike opasnosti, ali postoji nepotreban potencijal za izazivanje sukoba.

“Za sjever nam je potrebno političko rješenje koje ne narušava tenzije među zajednicama i koje ne bi trebalo da izgleda kao policijsko rješenje. Politički problemi se ne rješavaju insistiranjem na redu i miru preko policije. Ovo je pogrešan pristup”, izjavio je Gorani.

Profesor političkih nauka Dritero Arifi kaže da sastanci u Briselu nisu dali nikakav efekat u praksi i dodaje da bez oslobađanja uhapšenih policajaca nema smirivanja situacije.

“Nakon sastanka u Briselu imamo samo izjave, odnosno načelnu saglasnost da su strane pristale na eskalaciju situacije, ali se u praksi još ništa nije počelo primećivati o tome šta su se strane dogovorile. Srbija nije preduzela prve korake da oslobodi otete policajce, a bez toga nema deeskalacije situacije“, rekao je Arifi.

On je istakao da je situacija na sjeveru, iako na prvi pogled djeluje mirno, veoma osjetljiva i da se, može još više narušiti i da Kfor preuzme ceo sektor bezbjednosti u upravljanje.

"Ako ne bude jake političke i diplomatske intervencije, onda vidim situaciju na sjeveru kao veoma ugroženu iako je bilo dogovora stranaka za deeskalaciju", zaključio je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi