Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell trebalo bi u ponedjeljak da podnese izvještaj ministrima spoljnih poslova država članica o dijalogu Kosova i Srbije.

Šefovi diplomatija EU okupiće se u Luksemburgu, 26. juna, a kako je navedeno u najavi sastanka, na dnevnom redu će biti i pregovori Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU.



U Briselu su Borrell i emisar EU za dijalog Miroslav Lajčak juče održali odvojene sastanke sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Borrell je poziv za krizne sastanke uputio nakon posljednjih dešavanja na sjeveru, gdje se situacije ne smiruje zbog odbijanja Kurtija da ispuni zahtjeve EU i SAD za deeskalaciju - da povuče kosovske specijalce iz opštinskih zgrada, da albanski gradonačelnici izabrani na izborima na kojima je izlaznost bila samo oko 3,5 odsto i koje su Srbi bojkotovali, da se organizuju novi izbori i da počne proces formiranja Zajednice srpskih opština.

Srbi sa sjevera duže od tri nedelje protestuju zbog nasilnih akcija kosovskih vlasti, tražeći i da se hitno oslobode Srbi koje su proteklih dana uhapsile kosovske vlasti.   

Borrell je poslije sastanaka sa Vučićem i Kurtijem rekao da je neophodno raditi na deeskalaciji situacije, što znači primjena plana za smirivanje situacije, i ukazao da je od premijera zatražio hitnu istragu u vezi sa zlostavljanjem uhapšenih.

Izvor: Kosovo Online