Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas da je rješenje za smirivanje tenzija na sjeveru Kosova koje nudi evroatlantska zajednica, zlatana prilika koju ne bi trebalo propustiti, prenosi Gazeta express.

Rama je na konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, naglasio da se za oslobađanje kosovskih policajaca uhapšenih od strane srpske policije koristi svaki komunikacioni most.

"Kfor neće dati javni zaključak, već će dosije dostaviti NATO. Jasno je da u svakom slučaju trojica pripadnika Policije Kosova nisu počinili nikakav zločin. Čak i ako bismo pretpostavili da su prešli granicu, odgovor je samo jedan: povratak kući. Od prvog trenutka smo se fokusirali da to omogućimo", rekao je Rama.

Rješenje za napetu situaciju između Kosova i Srbije, podsjeća Rama, ponudila je evroatlantska zajednica.

Ističe da je dogovor koji su ponudili predstavnici međunarodne zajednice, prilika koja se možda neće ponoviti u budućnosti, a koja će, kako dodaje, obezbjediti i priznanje Kosova od strane Srbije.

"Zajedničko rješenje je rješenje koje nudi evroatlantska zajednica sa jasnim i nepokretnim tačkama deeskalacije. Dokument o konačnom sporazumu je u pripremi i u planu je istorijska prilika da se zatvori jedno dugo i bolno poglavlje i da Kosovo postane međunarodno priznata zemlja čak i od strane Srbije. Fokus je na sklapanju konačnog mira. Prijedlog koji podržavaju EU i SAD je najbolja stvar koja se može desiti na Kosovu", rekao je Rama.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express