Bezuslovno

EU i SAD zabrinute su zbog kontinuirano napete situacije na sjeveru Kosova i pozvali su sve da preduzmu trenutne radnje za bezuslovno deeskaliranje situacije, prenosi RTV.

"Pozivamo sve da se maksimalno uzdrže, da preduzmu trenutne radnje za bezuslovno deeskaliranje situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji ili zastrašivanja. Radimo sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na nalaženju političkog rješenja, kako bi se smanjile tenzije i dogovorio dalji put u interesu stabilnosti, bezbjednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica", navodi se u dokumentu EU u koji je Tanjug imao uvid.

Kako se ističe, EU i SAD pozdravljaju uvjeravanja rukovodstva Kosova kojima se potvrđuje da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje ili krivično gonjenje srpskih građana sa Kosova zbog učešća u mirnim protestima i barikadama.

Istovremeno, dodaje se u dokumentu, mora da se poštuje vladavina prava, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće biti tolerisan.

"SAD će podržati rad EU preko njene misije vladavine prava na Kosovu (Eulex). Eulex će u skladu sa svojim mandatom nastaviti da pomno prati sve istrage i postupke koji iz njih proizilaze, kako bi se unapredilo poštovanje ljudskih prava", stoji u dokumentu.

To posebno obuhvata garancije za fer suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman pripadnika nevećinskih zajednica na Kosovu.

Takođe, EU i SAD očekuju da se Priština i Beograd vrate podsticanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju na dobrobit svojih građana.

"Sve obaveze iz dijaloga moraju u potpunosti, bez odlaganja, da se sprovedu", ističe se u dokumentu.

Izvor: RTV/Tanjug