Istoričar i lider Socijaldemokratske partije Albanije Paskal Milo smatra da premijer Albin Kurti svojim odlukama svijesno izaziva sukobe sa Srbima na sjeveru Kosova kako bi "kupio vrijeme" i izbegao odgovornost da međunarodnoj zajednici predstavi plan za Zajednicu srpskih opština, prenosi Euronews Albania.

Milo ističe da bilo kakav plan koji Kurti bude izabrao za ZSO neće moći da zadovolji međunarodnu zajednicu, ali će, upozorava, izazvati i nezadovoljstvo na Kosovu.

Izrazio je uvjerenje Kurti može samo da dobije podršku simpatizera svoje stranke i onih dijelova stanovništva Kosova koji zahtjevaju konfrontaciju i ne uvažavaju interese Kosova.

"Sada mu je potrebna ta podrška jer se suočava sa delikatnom odlukom. On ne može da pobjegne od vremena i odgovornosti da da svoju verziju za Zajednicu. Podrazumeva se da će to biti mač sa dvije oštrice, pošto neće biti u skladu sa onim što zapadnjaci očekuju od Kurtija, a drugo, šta god da predloži, izazvaće nezadovoljstvo na Kosovu", rekao je Milo.

Upozorava da se Kurti "igra vatrom" i da se ne zna kakve će posljedice izazvati njegovo političko djelovanje.

"Ponovno imamo zatezanje situacije na unutrašnjem planu, na stabilnosti cijele zemlje, ali i na međunarodnom planu. U njegovoj politici ima uspona i padova i nikad nema dugoročne stabilnosti", zaključio je Milo.

Milo je ocjenio da su događaji na sjeveru Kosova svojevrsno političko pozorište koje stvara Kurti, ali i podsjetio da je nakon toga premijer bio upozoren da ne sprovodi nasilne akcije.

"Kurti je od međunarodnih partnera bio upozoren da ne pokušava nasilno da uđe u opštine. Trebalo je da budu razboritiji, često u kosovskoj politici opreznost nedostaje. Razgovaralo se o tome da novi gradonačelnici ne odlaze u svoje kancelarije, već negdje drugde da obavljaju svoje dužnosti. Njihova vlast će biti privremena, jer se to neće dozvoliti i u ovim opštinama će biti održani drugi izbori. Ako Srbi izađu na ove izbore, znamo kakav će biti rezultat. Zato je međunarodni odziv tako veliki. Upozorili su Kurtija, to je nepromišljeno sa njegove strane. Suverenitet se ne štiti takvim činom", rekao je Milo.

Izvor: Kosovo Online/Euronews Albania