Radni sastanak

Premijer Albin Kurti izjavio je da je sa liderom PDK Memlijem Krasniqijem razgovarao o napretku Kosova u međunarodnim integracijama, ali i o mogućnosti novih izbora u bliskoj budućnosti, prenela je Koha.

Kako je rekao, sa predstavnicima svih stranaka treba da razgovara o datumu izbora.

"Od marta ove godine ne možemo da kažemo da su sljedeći izbori pitanje godina, već mjeseci. Interesuje me i da razgovaram sa opozicijom koji je najpogodniji period za naredne izbore. Generalno, proljeće i jesen su najpogodniji za izbore, ali ako vlada ostane ceo mandat, onda će biti održani zimi. Trebalo bi da razgovaramo o svim političkim temama, o datumu za izbore", rekao je Kurti.

Dodao je da su bile pozvane sve stranke, te da namjerava da se sastane i sa onima koji nisu došli na sastanak.

Naveo je da o raspuštanju skupštine svi treba da odluče zajedno.

"Ne mogu da odredim datum izbora, ali i da sam u prilici, ne bi bilo u redu da to odredim. Ne može se skupština raspustiti prostom većinom, potrebno je 80 poslanika. Dozvolite mi da još vodim diskusiju sa dvije opozicione stranke", rekao je Kurti.

On je naveo i da je Kosovo ispunilo sve uslove za članstvo u Savjetu Evrope, te da je odluka na Komitetu ministara.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je, nakon sastanka, da prevremene izbore treba održati što je prije moguće jer su, prema njegovim riječima, neophodni i nisu njegova želja, već potreba Kosova, prenosi Koha.

Krasniqi je kazao i da se odazvao Kurtijevom pozivu jer je smatrao da je važno da mu direktno iznese stavove Demokratske partije Kosova.

Prema njegovim riječima, na sastanku se ništa novo nije desilo jer se njegovi stavovi ne poklapaju sa stavovima Albina Kurtija dodajući da preokupacije građana nisu Kurtijeve preokupacije.

"Evidentno je da Kurti i ja imamo različita mišljenja o određenim situacijama, kao i da ponekad brige građana Kosova nisu i briga premijera. Prema informacijama koje imamo iz svakog kutka Kosova, nismo u dobroj situaciji. Kosovo je u agoniji, imamo stagnirajuću ekonomiju, imamo enormna poskupljenja sa malim platama i penzijama koje nisu dovoljne da bi kosovske porodice sastavile kraj s krajem", kazao je.

Dodao je da je zdravstvo u teškom stanju, kao i da je obrazovanje degradirano, a spoljna politika gotovo da ne postoji.

"Sada imamo i tešku situaciju u vezi sa članstvom Kosova u Savjetu Evrope. Izgleda da će to biti neuspjeh. Takođe sam rekao Kurtiju da treba ubrzati rad na rješavanju ovih pitanja. PDK je takođe predložio kandidata za premijera, ali da bi se dotle došlo, potrebni su parlamentarni izbori", rekao je.

Prema njegovim riječima, spremni su da pronađu novi termin za izbore, da zajedničkim prijedlogom raspuste Skupštinu idtičući da izbori nisu želja PDK, već "potreba zemlje".

Smatra da bi prijedlog za izbore trebalo da bude sačinjen zajedno sa drugim strankama i da to, prema njegovim riječima, bude urađeno u maju, a ne kasnije.

Naveo je i da nisu razgovarali o nacrtu statuta Zajednice srpskih opština.

Osim Kurtija i Krasniqija, sastanku su prisustvovali i šefovi poslaničkih grupa, Mimoza Kusari-Lila iz Samoopredjeljenja i Abelard Tahiri iz PDK.

Kurti je preij nekoliko dana pozvao na sastanak sa predstavnicima opozicionih partija kako bi se razgovaralo o dnevnom redu za usvajanje niza zakona, ali je samo šef PDK pozitivno odgovorio na poziv.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj rekao je da tema na koju je Kurti pozvao pripada liderima poslaničkih grupa.

A, predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku vratio je pismo Kurtiju odgovorivši mu da poziv na sastanak kasni.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore