Svjetska turistička organizacija

Albanija je jedna od zemalja koja je zabilježila najveći porast stranih turista tokom prva tri mjeseca 2023. godine, a u poređenju sa periodom prije pandemije koronavirusa, samo od januara do marta ove godine tu zemlju je posjetilo 54 odsto više stranih turista, piše Radio-televizija Albanije.

Ove podatke objavila je Svjetska turistička organizacija, po kojoj je Albanija treća zemlja u svijetu sa najvećim porastom stranih turista, poslije Katara i Saudijske Arabije, u odnosu na 2019. godinu.

Prema toj organizaciji, međunarodni turizam je u prvom kvartalu 2023. porastao za 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Oko 235 miliona turista putovalo je u inostranstvo u prva tri mjeseca, što je više nego dvostruko uvećanje nego u istom periodu 2022. godine.

Najveći oporavak turista dogodio se na Bliskom istoku, u poređenju sa nivoom iz 2019. godine.

Međutim, oporavak turizma takođe se suočava sa određenim izazovima.

Ekonomska situacija ostaje glavni faktor koji utiče na efektivni oporavak međunarodnog turizma u 2023. godini, uz visoku inflaciju i rastuće cijene nafte koji se pretvaraju u veće troškove transporta i smještaja.

Izvještaj Svjetske turističke organizacije se objavljuje četiri puta godišnje i uključuje analizu najnovijih podataka o turističkim destinacijama.