Ambasador Albanije u UN

Ambasador Albanije u UN Ferit Hoxha rekao je da na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija Rusija ne može da pominje Kosovo, kako bi opravdala svoje postupke, tvrdeći da je Kosovo država koju je priznalo više od polovine članica UN, prenosi Reporteri.

Prema Hoxhinim riječima, "međunarodna pravda je potvrdila da je nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom" i dodao da je to pitanje zatvoreno.

"Konkretno, postala je ruska opsesija pozivati se na Kosovo, zemlju koju je priznalo više od polovine zemalja članica UN, da bi opravdala svoje nezakonite radnje u Gruziji 2008. godine, u Ukrajini od 2014. godine, što se nastavlja do ovih trenutaka. Međunarodni sud pravde je odlučio da je nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, isti sud je tražio da Rusija prekine svoj rat, tako da ne postoji ništa što zvuči praznije od očajničkog pokušaja da se opravda neopravdano", izjavio je Hoxha.

On je dodao da Rusija mora da okonča rat, da povuče trupe iz Ukrajine i da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica.

"Kao što znamo - 'Sunce se prstom ne može sakriti', a danas ponovo nismo čuli ništa o ključnom pitanju, a to je da je Rusija, po Povelji UN, napala svog susjeda i nasilno anektirala dijelove njene teritorije. Ako želimo da zadržimo UN kao kamen temeljac multilateralnog svijeta, moramo pokazati poštovanje jedni prema drugima, a ne prezir. Moramo pokazati solidarnost, a ne prijetnje, moramo izabrati diplomatiju i negovati dijalog, a ne rat, moramo da radimo zajedno, držimo se svojih obaveza i potrebna nam je pravda kroz odgovornost za počinjene zločine, kao i da počinioci odgovaraju", rekao je Hoxha.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri