Sjednica SB UN

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocjenio je da, kao što Kosovo ne može da tvrdi da predstavlja interese Srba sa Kosova, tako ni Kijev ne predstavlja Donbas, prenose Novosti.

Lavrov je, na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kazao da Kosovo ne može da tvrdi da predstavlja interese kosovskih Srba, kojima je Evropska unija obećala autonomiju dodajući da su Berlin i Pariz obećali poseban status Donbasu.

Prema njegovim riječima, svakom nepristrasnom posmatraču očigledno je da se režim u Kijevu ni na koji način ne može smatrati predstavnikom stanovnika teritorija koji su odbile da prihvate situaciju koja je u Ukrajni nastala nakon državnog udara u februaru 2014. godine.

Dodao je da je ukrajinsko pitanje "nemoguće posmatrati izolovano od geopolitičkog konteksta".

"Rusija je jasno objasnila zadatke koje ostvaruje u okviru specijalne vojne operacije: da eliminiše pretnje našoj bezbjednosti koje godinama direktno stvara NATO na našim granicama i da zaštiti ljude kojima su uskraćena prava proklamovana multilateralnim konvencijama, da ih zaštiti od direktnih prijetnji istrebljenjem i protjerivanjem na teritorijama na kojima su vekovima živeli njihovi preci. Iskreno smo rekli za šta se i za koga borimo", poručio je Lavrov.