Neće biti lako

Predsjednica Odbora za zakone albanskog parlamenta i članica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Klotilda Bushka izjavila je da se Vlada Albanije neće povući dok ne dobije bitku u SE za novu rezoluciju, koja bi osporila rezoluciju Dicka Martyja iz 2011. godine, u kojoj je OVK optužena za trgovinu ljudskim organima.

"Počeli smo ovu bitku za pobjedu, što znači da ćemo učiniti sve da postignemo naš krajnji cilj, da se napravi naknadni izvještaj i da istinite činjenice izađu u javnost takve kakve jesu i budu prihvaćene jednom zauvijek. Nije bilo trgovine ljudskim organima“, rekla je Buška za Euronews Albania.

Ona je dodala da je svijesna da će procedure u parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope potrajati.

„To je bitka, veoma je teška, jer će zahtjevati veliki napor sa naše strane da imamo podršku. To su procesi koji oduzimaju vrijeme, to neće biti ni lak ni kratak put“, navela je Bushka.

Parlamentarna skupština SE usvojila je 2011. godine izvještaj specijalnog izvestioca SE Dicka Martyja i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na Kosovu, u kojoj je pozvala na međunarodnu istragu.

Albanski parlament je prošle godine usvojio rezoluciju u kojoj se osporavaju tvrdnje iz izvještaja Dicka Martyja o ubistvima ljudi i trgovini organima u Albaniji i na Kosovu i koju je Tirana proslijedila Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Izvor: Kosovo online/Euronews Albania