Skupština Albanije je usvojila odluku da se ukloni oznaka poverljivosti sa svih dokumenata od 29. novembra 1944. do 2. jula 1991. godine, koji su dostupni u arhivama te zemlje, preneo je Albanian post.

Takođe će se, u skladu sa zakonom, vršiti klasifikacija o "povjerljivim podacima" za sve dokumente koji sadrže informacije u vezi sa narušavanjem nacionalne bezbjednosti i odnosa sa drugim državama.

Skupština Albanije odobrila je nekoliko zakonskih izmena u vezi sa procesom uklanjanja oznake povjerljivosti dokumenata u ispunjavanju funkcionalnih dužnosti Uprave za informisanje o dokumentima bivše Državne bezbjednosti.

Na osnovu ove odluke, deklasifikacija je nastavljena prema popisu dokumenata, pri čemu su prioritet za skidanje tajnosti dobili dosijei tužilaštava i saradnika.

Stupanjem na snagu zakonskih izmena, Komisija formirana pri Upravi, skinula je oznaku tajnosti sa 609 arhivskih jedinica sa oko 13.300 listova dokumenata.

U toku godine, Uprava je predvidela skidanje tajnosti sa značajnog broja dokumenata, za koje se smatra da će premašiti brojke iz prethodnih pet godina, od 2018. do 2022. godine.

Prema statističkim podacima Uprave Državnog arhiva, u periodu od 2018-2022. godine skinuta je povjerljivost sa različitih arhivskih dokumenata, dosijea za praćenje, dosijea saradnika, kao i matičnih knjiga.

Sprovođenje ovog procesa je u skladu sa jednom od tačaka Nacrta rezolucije Evropskog parlamenta o izvještaju Komisije o Albaniji za 2022. godinu.

Izvor: Kosovo online/Albanian post