Po isteku mandata

Specijalizovana vijeća Kosova, koja se nalaze u Hagu, po isteku mandata, neće predati svoju arhivu Agenciji za arhive Kosova. Do sada je održano na desetine sjednica na kojima je proizvedeno i prikupljeno skoro milion dokumenata, ali nijedan od njih neće završiti u arhivima Kosova, prenosi Telegrafi.

"Članom 61. Zakona o specijalizovanim vijećima i specijalizovanom tužilaštvu predviđeno je da su arhive Specijalizovanih vijeća, Pisarnice i Specijalizovanog tužilaštva vlasništvo Specijalizovanih vijeća i Specijalizovanog tužilaštva i da će se čuvati u posebnom skladište van Kosova", navodi se u odgovoru Specijalizovanih vijeća.

Iz Specijalne komore nisu izneli detalje o lokaciji magacina gdje će se dokumentacija čuvati po isteku mandata Specijalizovanih komora.

Dodali su da se dokumentacija sa poverljivim statusom ne može objavljivati bez dozvole sudije Specijalizovanih vijeća i Specijalizovanog tužioca ni nakon raspuštanja ovog suda.

Izvršni direktor Agencije za arhive Kosova Bedri Zyberaj smatra da Agencija ima pravo na tu dokumentaciju, dok advokat akreditovan od Specijalnog suda Artan Qerkini kaže da pristup ovoj dokumentaciji može da se tražiti samo za potrebe krivičnog postupka koji se vodi ili će se voditi na Kosovu.

Međutim, Qerkini dodaje da će u krajnjoj instanci specijalizovana veća odlučiti da li će dozvoliti pun ili ograničen pristup zainteresovanim licima.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi