U FOKUSU

Pored ratno-huškačke Rusije, Evropska unija opet je morala da se suoči sa opasnim sukobima između Srbije i Kosova. A i Iran je bio tema sastanka u Briselu.

Josep Borell spolja djeluje kao smiren i opušten španski političar koji se bavi svim vrstama sukoba u Evropi i svijetu. Na neke od njih, šef spoljne politike EU može da utiče. Na druge, kao što je rat Rusije protiv Ukrajine, samo sa velikim poteškoćama. Borellu je utoliko važnije da makar održi red u sopstvenoj evropskoj kući.

Uveče, u zgradi Savjeta u Briselu, poslije dana punog sastanaka s ministrima spoljnih poslova EU, kada je govorio o Srbiji i Kosovu koje teže članstvu u EU, frustracija najvišeg diplomate bukvalno je mogla da se vidi i čuje: „Nismo više voljni da ovo prihvatimo. Ova situacija se mora okončati“, siktao je Borell u mikrofone u sali za štampu potiskujući bes.

Razlog: na sjeveru Kosova su navodno srpski separatisti napali vozilo Eulexa, misije EU koja već 14 godina, od proglašenja Kosova, sa stotinama advokata, sudija i policajaca pokušava da uspostavi vladavinu prava. Osim toga, na ulicama su viđene naoružane milicije. Srbi su tokom vikenda protestovali, jer su prethodno kosovski službenici uhapsili bivšeg srpskog policajca.

„Savjet ministara spoljnih poslova poziva obe strane da prestanu s provokacijama i nasiljem“, rekao je Josep Borell. Evropska unija će poslati još osoblja na Kosovo, ako bude potrebno.

A sve je bilo lijepo u Tirani

Diplomate EU imaju razumevanja za Borellovu frustriranost, jer je najnoviji spor između Srbije i Kosova zapravo riješen – prije samo nedjelju dana na slavljeničkom samitu EU i balkanskih država u Tirani. Pritom se radilo o nacionalističkom sporu oko registarskih tablica, nečemu što je strancima teško da razumeju.

Ali, mir kojem je posredovao Josep Borell nije dugo trajao. Zato je on u ponedjeljak jasno pozvao na povratak za pregovarački sto, uz EU kao posrednika.

Tajni prijedlog odboren

Ministri spoljnih poslova EU odobrili su prijedlog posredovanja, čiji su detalji i dalje tajna, a kako bi se kosovska pitanja konačno razjasnila. Specijalni predstavnik EU za Kosovo pregovaraće o tom prijedlogu u srijedu u Beogradu i Prištini. Josep Borell je tražio odgovore od oba zavađena pijetla, i to prije završetka samita EU u četvrtak.

Obe strane su se postavile u konfrontacionu poziciju: Srbija je zahtjevala da Kfor stacionira srpske policajce na sjeveru Kosova. U ime UN, 24 godine nakon završetka rata na Kosovu, NATO je tamo i dalje na terenu sa 3.500 vojnika.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani otkazala je planirane lokalne izbore na sjeveru Kosova, koje su Srbi željeli da bojkotuju. Ona je na samitu u Tirani prošle nedjelje najavila da želi da do kraja godine podnese zahtjev za članstvo u EU. Pitanje je da li se to trenutno sviđa Josepu Borellu. Srbija pregovara o pristupanju već osam godina.

Rusija se oglasila o Kosovu

Da stvar bude gora, o sporu na Kosovu oglasila se i Rusija. Kremlj je tražio da se poštuju interesi savezničkih Srba na Kosovu. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, optužila je EU i SAD da su odgovorne za pogoršanje bezbjednosne situacije.

To je podsjetilo ministre spoljnih poslova EU da mnogi posmatrači Srbiju vide kao neku vrstu „ruske podmornice“ u konvoju EU. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbija da prihvati sankcije EU protiv Rusije, iako bi Srbija, kandidatkinja za članstvo, morala da uskladi svoju spoljnu politiku sa Unijom.

Nove sankcije Rusiji

Spoljna politika EU ponovo je pooštrena: Šefovi diplomatija EU usaglasili su glavne karakteristike devetog paketa sankcija Rusiji. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Borell najavio je da bi formalno odobrenje trebalo da bude dato ove nedjelje.

Paket ima za cilj da udari ruska vojska i rusko rukovodstvo, koje se može okriviti za napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini. „Putin želi da se ljudi smrzavaju. To je ratni zločin“, rekao je Josep Borell.