Krajnje je vrijeme

Evropski parlament danas je raspravljao o Zapadnom Balkanu, a predstavnici su upozorili da će zemlje Zapadnog Balkana, ako uskoro ne uđu u Evropsku uniju, biti pod uticajem Rusije, Kine i arapskih zemalja, što nije u interesu EU, prenosi N1.

"Srbija može da napreduje u pregovorima samo ako se sprovedu sankcije prema Rusiji. Za Bosnu i Hercegovinu imamo preporuku, ali smo oprezni. Što se tiče Sjeverne Makedonije, mora da nadoknadi kašnjenja. Podržati Kosovo u njegovim naporima", rekao je SND-ov zastupnik Tonino Picula.

Mađarska zastupnica Katalina Čeh upozorila je da je krajnje vrijeme da se ovo pitanje oko pristupa zemalja Zapadnog Balkana u EU riješi.

"Komisija mora da pokaže vjerodostojnost procesa i kaže zašto je to važno. To je strateška zona i politički važna kao i za Rusiju. Oni će iskoristiti geopolitičke prilike, a to je za nas rizik. Nisu pouzdani partneri, tu ima i dosta korupcije. Želimo da im pokažemo da smo jedini kredibilan partner i da ojačamo okvire vladavine prava i demokratije. Bez lažnih obećanja i odlaganja, to je strateški interes. Krenimo na djela", rekla je ona.

Slično misli i poslanik Zelenih u parlamentu Tomas Vajc.

"Zapadni Balkan je dio Evrope. Oni moraju biti dio Evrope. Izuzetno je važno da se oni bore protiv korupcije i mi im u tome moramo pomoći. Ne dobijaju dovoljno pomoći kada pitate narod. Gubi se poverenje građana Kosova, pa i Bosni i Hercegovini u EU. Ako ne idemo u tom smjeru, izgubićemo poverenje kao u Sjevernoj Makedoniji jer smo usporili procese. Taj region prepustićemo Rusiji, Kini i arapskim zemljama, a mi to ne želimo", rekao je on.

Izvor: N1