Ambasador Albanije pri UN

Ambasador Albanije pri Ujedinjenim nacijama Ferit Hoxha izjavio je da je pogrešna paralela koju je povukao ruski ambasador Vasilij Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, gdje je između ostalog izneo da su najglasniji kritičari referenduma u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti svojevremeno stajali u prvim redovima pristalica nezavisnosti Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoxha je, naime, rekao da se Kosovo i Srbija sastaju i vode dijalog, a da se ne bore.

"Ruska delegacija je ponovo povukla paralelu sa Republikom Kosovo, nezavisnom zemljom koju je priznala polovina Ujedinjenih nacija uključujući i pola ovog Savjeta, tako da je ovo pogrešno, netačno i nesrećno. Ništa ne može biti veštačkije i iznuđenije od poređenja međunarodnih napora da se okonča sukob, da se zaštite civili i uspostavi mirovni proces, da se nađe trajno rješenje kao što je to bio slučaj sa Kosovom, sa ničim izazvanom agresijom i referendumom koji je se sada održava u Ukrajini", naveo je Hoxha.

Prema njegovim riječima, ovim se "niko ne može prevariti" i niko ne pokušava da uporedi neuporedivo. Kako je dodao, nikakva prečica iz istorijskog i političkog konteksta neće pomoći Rusiji da skrene pažnju sa svog rata u Ukrajini ili da podigne svoj most međunarodnog prava.

"Kosovo i Srbija su prinuđeni da rješavaju svoje probleme dijalogom, sastaju se, ne svađaju se", rekao je Hoxha.

Nebenzja je prije toga rekao i da za razliku od Krima, Luganske i Donjecke Narodne Republike, Hersonske oblasti i Zaporožja, na Kosovu uopšte nisu održani nikakvi referendumi i da nije bilo slobodnog izražavanja volje stanovništva. Podsjetio je da je u slučaju Kosova postojala samo deklaracija o nezavisnosti koju je usvojio privremeni organ samouprave van svojih ovlašćenja.

„Ali je to tada bilo dovoljno da Zapad prizna njegovu nezavisnost“, naglasio je Nebenzja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online