Potvrdio

Poruku njemačkog kancelara Olafa Scholza da Kosovo i Srbija ne mogu da sanjaju o članstvu u Evropskoj uniji bez međusobnog priznanja, ponovio je njemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin. On je u video-linku na Kosovskom samitu za mir i demokratiju rekao i da Njemačka očekuje pokretanje formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, prenosi Koha.

Sarracin je potvrdio da EU radi na "stvaranju zamaha za liberalizaciju viznog režima".

On je rekao da se na Kosovu u posljednje vrijeme "spekuliše" da se, osim sadašnjeg dijaloga, nađu drugi načini za put Kosova ka EU.

"I danas je sasvim jasno da se debata okreće ka međusobnom priznavanju, u srži proširenja EU, a da je dijalog put do toga, kroz sporazum o normalizaciji i potom članstvo, a kasnije će možda biti različitih pogleda kako dalje", rekao je Sarracin.

On je, između ostalog, dodao da dok Kosovo obraća pažnju na međusobno priznanje kao centar dijaloga, u Srbiji je pažnja usmjerena na Zajednicu srpskih opština.

On smatra da se "dijalog vraća u srž debate" i to zbog "ujedinjavanja država članica EU, evropskih institucija i partnera u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore