Samit Brdo-Brioni

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je poslije samita Brdo-Brioni u Sloveniji rekla da bilo kakvo polurješenje između Kosova i Srbije neće doneti dugoročni mir regionu, kao i da je međusobno priznanje jedino rješenje za postizanje željenog mira i za približavanje Evropskoj uniji, prenosi Koha.

"Nismo imali bilateralne razgovore, naravno da imamo mnogo nesuglasica sa predsjednikom Vučićem i to se dešava zato što Srbija ne prihvata realnost da je Kosovo nezavisno i suvereno, a to je nepovratna realnost. Ima mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, ali dijalog treba da bude usmjeren na obostrano priznanje i Srbija treba da se konstruktivno angažuje što je prije moguće da dođe do međusobnog priznanja. Bilo koje polurješenje neće doneti dugoročni mir, uzajamno priznanje je jedino što donosi željeni mir u regionu i šire i približava nas EU, što je naš cilj", rekla je Osmani.

Predsjednica je navela da je na samitu Brdo-Brioni jednoglasno rečeno da EU treba da završi proces odobravanja vizne liberalizacije za Kosovo. Ona je rekla i da nema zemlje u EU koja je protiv vizne liberalizacije za Kosovo. Navela je da liberalizacija viza za građane Kosova, koju od 2018. obećava EU, nikome ne šteti.

"Želim da istaknem važnu ulogu koju proces Brdo-Brion nastavlja da ima i naše približavanje EU. Nema zemlje u EU koja nam kaže da su protiv liberalizacije. Kosovo je izabralo evroatlantski put i mi smo to uradili svijesno. Krajem godine podnećemo zahtjev za status kandidata", navela je Osmani i dodala da Kosovo zaslužuje status zemlje kandidata (za članstvo u EU), što je prije moguće.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore