Specijalni izaslanik SAD

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je, uoči sastanka premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavio da se nada sporazumu koji će sačuvati suverenitet i nezavisnost Kosova i sprečiti nasilje, prenosi Reporteri.

Takođe, naglasio je da bi Sporazum o Zajednici srpskih opština trebalo da bude sproveden u skladu sa Ustavom Kosova.

Escobar je naglasio i da  Evropska unija ima podršku Vašingtona u posredovanju u dijaloga Kosova i Srbije.

“Ne želim da prejudiciram, mi tražimo rješenje i regionalnu stabilnost. Što se tiče Zajednice srpskih opština, potpisani sporazum mora biti sproveden u skladu sa Ustavom Kosova”, rekao je Escobar novinarima u Briselu.

On je dodao da se nada da će obe strane postići dogovor.

"Želimo da sutra imamo produktivne razgovore i nadamo se da će obe strane postići dogovor, koji će sačuvati suverenitet i nezavisnost Kosova i sprečiti nasilje. Tako da se nadamo dobrim razgovorima", rekao je Escobar za Kanal 10 po dolasku u Brisel.

Kurti i Vučić će se sastati u Briselu u 10.30 časova, a na sastanku će biti i šef diplomatije EU Josep Borell i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

State department je potvrdio da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar otputovao u Brisel "da podrži sastanak na visokom nivou 18. avgusta uz posredovanje EU".
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri