Godišnji izvještaji

Godišnji izvještaji za 2021. godinu, koje su nedavno objavile grčka i italijanska policija, govore o pojačanoj aktivnosti albanskih mreža u oblasti narkotika u obe susjedne zemlje. Prema grčkom izvještaju o borbi protiv droge, broj državljana Albanije uhapšenih zbog umješanosti u aktivnosti sa narkoticima u Grčkoj i dalje je visok, prenosi Glas Amerike.

Prema statističkim podacima, tokom prošle godine, uhapšeno je 1.228 državljana Albanije.

Iako su tokom 2021. godine na albansko-grčkoj granici bile na snazi restriktivne mjere zbog  pandemije koronavirusa, albanski trgovci su uspeli da prevezu u Grčku oko 2,4 tone sirovog kanabisa ili 40,84 odsto kanabisa.

Nadležni navode da se sumnja da su i druge količine kanabisa nepoznatog porijekla porijeklom iz Albanije, jer je zaplena izvršena u oblastima u blizini grčko-albanske granice.

Grčka policija uhapsila je tokom 2021. godine zbog transporta sirovog kanabisa 738 albanskih državljana, a  806 uhapšeno je 2020. godine.

Velike količine kanabisa, prema grčkoj policiji, transportovane su preko neobezbeđenih prijelaza na sjevernoj granici Grčke sa Albanijom.

"Pripadnici kriminalnih grupa su pješke ili sa putnim torbama natovarenim životinjama prevozili pakete sirovog kanabisa kroz šumovite, teška i pusta područja granice, uglavnom sa Albanijom", navodi se u godišnjem izvještaju grčke Agencije za borbu protiv droge.

Drugi vid prevoza su vozila prilagođena za prevoz, koja na teritoriju Grčke najčešće ulaze iz Albanije, ređe iz Sjeverne Makedonije. U nekim slučajevima su vozila u kojima je pronađena droga iznajmljena ili ukradena.

Treći put, prema navodi nadležnih u Grčkoj, bio je sakrivanje količina u tovarnom dijelu morskih luka, u kabini vozača i u posebno konfigurisanim prostorima. Vozila poreklom iz Albanije, Španije i Sjeverne Makedonije bila su namjenjena Grčkoj u koja su transportavana kroz luke Patra i Igumenica.

Grčke vlasti su identifikovale i transport droge na motociklima iz Albanije i Sjeverne Makedonije.

Grčka policija govori i o albanskim organizacijama uključenim u trgovinu kokainom, koje su, kako se ocenjuje u izvještaju, visoko organizovane, hijerarhijski strukturisane, sa dobro definisanim ulogama i nivoima svog rukovodstva.

Utvrđeno je, kaže se u grčkom izvještaju o borbi protiv droge za 2021. godinu, da balkanske organizacije, uglavnom na albanskom, imaju tendenciju da dominiraju lancem distribucije kokaina u Evropi, imaju direktne veze sa organizacijama za krijumčarenje u Latinskoj Americi i na Karibima.

Da bi ostvarile svoje ciljeve, organizacije su sistematski uključivale velike brodarske kompanije i eksploatisale transatlantske rute, sa njihovim pristupom raznim evropskim lukama.

Grčka agencija za borbu protiv droge ocjenjuje da je tržište kokaina u procvatu dovelo do povećanja broja ubistava, paljenja, otmica, mučenja i zastrašivanja u vezi sa trgovinom narkoticima.

Godišnji grčki izvještaj o borbi protiv droge obuhvata jedan od slučajeva najveće zaplene kokaina u januaru 2021. godine gde su u saradnji sa DEA kancelarijom američke ambasade u Atini uhapšeni po jedan državljanin Grčke, Albanije i Hrvatske. Zaplenjeno je 324 kilograma kokaina.

Uhapšeni su, prema grčkoj agenciji za borbu protiv droge, pripadali međunarodnoj kriminalnoj organizaciji, specijalizovanoj za dobijanje, upravljanje i trgovinu količinama kokaina na teritoriji Grčke.

Italija: Albanske organizacije posebno aktivne u trgovini kokainom

Godišnji italijanski izvještaj o borbi protiv droge procjenjuje da su 2021. godine albanski građani bili drugi poslije Marokanaca po zločinima vezanim za narkotike u Italiji. Prema izvještaju, u Italiji su 9.232 strane osobe prijavljene zbog narkotika, od kojih je 6.223 uhapšeno, a među kojima je 1.581 albanski trgovac okrivljen za krivična djela iz oblasti droga.

Samo u promet kokaina, prema italijanskim podacima o borbi protiv droge, tokom 2021. godine optuženo je 1.113 albanskih državljana.

Italijanski izvještaj protiv droge ocenjuje da su albanske organizacije prisutne na većem dijelu italijanske teritorije i da se smatraju među najkompleksnijim organizacijama.

"Geografska blizina Italije i Albanije je tokom godina omogućila razvoj direktnih kanala između apulijskih i albanskih kriminalnih grupa", navodi se u izvještaju.

"U švercu droge, albanske organizacije su u mogućnosti da prenose velike količine kokaina i heroina kroz evropske zemlje, posebno u Holandiju, često su umješane u poslove, kao pouzdani posrednici, sa kalabrijskom, kampanijskom i sicilijanskom mafijom ili sa prilozima drugih kriminalaca", ocjenjuje se u izvještaju.

U pogledu učešća u ilegalnoj trgovini drogom, nacionalnosti sa najvećim brojem uključenih stranaca su Marokanci, Albanci, Tunišani, Nigerijci, Gambijci, Rumuni i Senegalci.

Izvor: VOA