Pažnja!

Američka ambasada u Albaniji upozorava na moguću bezbjednosnu pretnju tokom samita koji organizuje iranska opozicija u egzilu, a koji će biti održan u Dursu 23. i 24. jula, prenosi Gazeta Express.

"Vlada Sjedinjenih Američkih Država je svijesna moguće prijetnje usmjerene na svetski sastanak na visokom nivou o slobodnom Iranu, koji će se održati u blizini Dursa od 23. do 24. jula", navodi se u saopštenju ambasade u kojem se državljani te zemlje upozoravaju da izbjegavaju taj događaj.

Samit organizuju Nacionalni savjet otpora Irana (NCRI) i Organizacija narodnih mudžahida Irana (MEK), grupe koje se zalažu za svrgavanje vlade Irana.

U Albaniji, u blizini grada Dursa, od 2016. godine je smješteno oko 3.000 članova organizacije MEK.

U saopštenju ovih organizacija navodi se da će na tom samitu učestvovati stotine poznatih političara i poslanika sa obe strane Atlantika i šire, kao i da će se skupu onlajn pridružiti desetine hiljada Iranaca iz mnogih zemalja širom svijeta.

Albanske vlasti su u januaru 2020. naredile protjerivanje dvojice iranskih diplomata, koji su proglašeni personama non grata, jer je jedan od njih osumnjičen da je pripadnik iranske Revolucionarne garde, dok je drugi bio dio operativne jedinice iranske tajne službe.

Kamp Ašraf kod Dursa prije mjesec dana posjetio je bivši potpredsednik SAD Mike Pence, dok je u maju ovaj kamp posjetio i bivši američki državni sekretar Mike Pompeo.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express