SUKOB S ĐUKANOVIĆEM

Profesor na Univerzitetu Johns Hopkins Siniša Vuković ocijenio je da ne isključuje mogućnost da Demokrate, makar na nivou procedure, podrže inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi Crne Gore koju vodi Dritan Abazović.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", podršci Demokrata se nadaju i u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), čije je Predsjedništvo jučer odlučilo da uskrati podršku Vladi, nepuna tri mjeseca nakon njenog formiranja.

Upitani da li su spremni na pregovore o formiranju nove vlade koju bi činile partije pobjednice izbora 30. avgusta, Demokrate su prije dva dana odgovorile da će o svemu odlučivati kad se inicira konkretna politička aktivnost.

"Vijesti" su jučer objavile da je DF je spreman da pruži podršku Abazoviću i pregovara s Demokratama, uz uslov da SDP ne ostane u Vladi, jer je "skliznuo u ekstremizam".

Iz DPS-a su jučer nakon sjednica Predsjedništva saopštili da su odlučili da uskrate podršku Vladi jer je, suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, "napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) čime je nanijela neprocjenjivu štetu državnim interesima Crne Gore".

Vuković za "Vijesti" kaže da se došlo u atipičnu situaciju da su partije opozicije, prvenstveno DF i Demokrate, saglasne sa sadržajem nacrta Temeljnog ugovora i da imaju razlog da podrže rad premijera Abazovića i političkih snaga koje su stale iza nacrta.
"Međutim, imajući u vidu donedavne više nego zategnute odnose prvenstveno na relaciji URA - Demokrate, kao i Demokrate - SNP, nije isključeno da Demokrate makar na nivou procedure prihvate pad Vlade. To bi ukazivalo da nakon saradnje URA-DPS-SDP, možemo doći do situacije u kojoj je slična saradnja između Demokrata, DPS-a i SDP-a moguća", kaže Vuković.

U tom scenariju, kako je dodao, sasvim je izvjesno da bi Demokrate koristile slične argumente kao što je koristila URA kada je obarala Vladu Zdravka Krivokapića, kada su tu odluku pravdali potrebom da se Crna Gora vrati na evropski put jer je "42. Vlada povukla niz poteza koji su taj put kompromitovali".

"Identičnu argumentaciju možemo očekivati i od onih koji bi u ovom trenutku željeli uskratiti moć odlučivanja Abazoviću, GP URA i SNP-u", navodi Vuković.

Abazovićev kabinet formiran je 28. aprila ove godine i čine ga, osim GP URA, SDP, SNP, CIVIS i stranke manjinskih naroda. Parlamentarnu podršku Vladi, bez učešća u njoj, do juče je davao DPS.

Vuković navodi da usvajanjem Temeljnog ugovora, kako je ocijenio, na način kojim je pogažen sporazum iza kojeg je stala EU i na osnovu kojeg je neočekivano obećana ubrzana procedura članstva Crne Gore u EU, u velikoj mjeri kompromituje evropski put Crne Gore.

"Vlada koja otvoreno oponira jasnim sugestijama i smjernicama koje stižu iz ambasada zemalja članica, kao i s mnogih evropskih adresa, ne može očekivati dalje povjerenje i podršku. Istovremeno, način na koji je usvojen nacrt direktno je urušio povjerenje među partijama od kojih se očekivalo da odblokiraju procedure i teme kojima bi se dobile konačne mjere na jesen", rekao je.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da takve većine kojoj je EU dala podršku više nema, postavlja se pitanje ima li dovoljno vremena da se formiranjem neke nove većine Crna Gora vrati na zacrtani put u dovoljno kratkom vremenskom roku kako bi se postigli svi ti rezultati.

Koalicionim sporazumom nove skupštinske većine dogovorena je kvalifikovana većina za odlučivanje o važnim pitanjima, koje nije bilo prilikom usvajanja Temeljnog ugovora sa SPC.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je za TV Vijesti da "Vlada ne poznaje donošenje odluka kvalifikovanom većinom, jer taj broj nije dogovoren kao što je to u slučaju Skupštine".

Za Temeljni ugovor sa SPC u petak je glasalo 13 ministara, dok je njih pet izuzelo mišljenje - SDP-ovi ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić, ministri iz Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i Admir Adrović i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović.

Sjednici Vlade nisu prisustvovale ministrice evropskih poslova Jovana Marović (URA) i kulture Maša Vlaović, dok je ministar javne uprave Maraš Dukaj (Albanska alternativa) izašao prije glasanja.

Abazović je pozdravio odluku Predsjedništva DPS-a da uskrati podršku Vladi na čijem je čelu.

"Odgovorno i državnički je kada niste u mogućnosti da pomognete državi, da joj makar ne odmažete. Vidjet ćemo šta je stav većine poslanika. Crna Gora mora dalje - kriminal, korupcija i nacionalizam nisu opcije. Pobijedit će evropska budućnost", napisao je Abazović na Twitteru.