Lajčak da završi proces

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon rekla je da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da traje još najviše dvije godine, prenosi Koha.

Ona je nakon usvajanja rezolucije o Kosovu razgovarala sa medijima i rekla da izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak treba da završi ovaj proces u okviru svog mandata.

"Kraj mandata Miroslava Lajčaka (april 2024.) kao specijalnog izaslanika EU za dijalog između Kosova i Srbije može biti i kraj dijaloga, koji naravno mora biti zasnovan na međusobnom priznavanju, što neće olakšati život, ali ja sam veoma optimistična u vezi sa tim", rekla je Von Cramon.

Ona se obratila medijima zajedno sa Vladimirom Bilčikom, izvjestiocem EP za Srbiju, nakon plenarne sjednice Evropskog parlamenta na kojoj su usvojene rezolucije EP o Srbiji i Kosovu.

Von Cramon je objasnila detalje svog izvještaja o Kosovu, na osnovu kojeg je i sastavljena rezolucija.

“Izvještaj o Kosovu naglašava potrebu normalizacije odnosa sa Srbijom, zasnovanih na međusobnom priznanju, što je preduslov za nastavak puta obje strane ka članstvu u EU. Trenutno dijalog nije na dnevnom redu Beograda, već zvanične Prištine, i to je kritikovano od strane mnogih evroposlanika, kao i u našem izvještaju”, rekla je Von Cramonova.

Ona je dodala da postoje pitanja koja su u poslednje vreme počela da se rješavaju, kao što su sporazum o nestalim osobama i sporazum o energetici. Ti sporazumi predstavljaju korake unapred, ali, kako kaže, nedovoljne.

"Odnosi se moraju unaprediti, ne samo na političkom nivou već i kada su u pitanju životi građana", rekla je ona i dodala da je integracija kosovskih Srba važna.

Von Cramon je istakla da postoje velika očekivanja od sastanka koji bi Lajčak trebalo da vodi sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

"Nadamo se da će biti održan sastanak na najvišem političkom nivou na kojem će biti riješena neka hitna pitanja, kao što je pitanje registarskih oznaka automobila", rekla je ona i dodala da Lajčak ima punu podršku EP u radu na ovim pitanja.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore