Politički aktivista

O aktulenoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini (BiH), odnosima Srbije i Kosova, reprekusijama rata u Ukrajini na Zapadni Balkan govorio je advokat, bivši predsjednik Saveza omladine Jugoslavije i politički aktivista sa Kosova Azem Vllasi.

Na početku je istako kako su zemlje bivše Jugoslavije još uvijek u procesu prilagođavanja. Da ih vode politički nedorasli lideri koji nemaju stvoj, ali ni državnički stav. U takvoj situaciji se nalazi i BiH koja se opet suopčava sa pokušajem secesije entiteta Republika Srpska.

“Dejton je omogućio u nazivu republika i to asocira na državnost. Oni to sada žele iskoristiti,” kaže Vllasi.

“Nakon početka krvave agresije i nasrtaja na BiH, BiH je ostala nezavisna i cjelovita. Dejtonski mirovni sporazum je zaustavio rat, ali u njema ima elementa koje su mogu nadograditi. Sada je on šansa onima koji žele BiH da razgrade. Direktno rade na rušenju BiH ne bi li dio BiH pripojili Srbiji”, kaže Vllasi i dodaje da se i on krajem 80-ih součio sa “velikosrpskom” politikom Slobodana Miloševića zbog koje je bio zatvoren.

Sličnost Kosova sa RS


“Apsolutno nema nikakve sličnosti Kosova i RS. Kosovo je bilo federalna jedinica od 1974. godine i autonomno u Jugoslaviji. Na taj status Kosova nasrnuo je režim Slobodana Miloševića i do 1999. bila je na Kosovu okupacija Srbije. Rastao je otpor Albanaca i oslobodilo se te okupacije uz reakciju NATO-a. Kosovo je tada oslobođeno okupacije i 2008. je proglašeno državom. Ta nezavisnost je u skladu sa međunarodnim pravom.”

“U BiH je obrnuti proces”, nastavlja Vllasi. “1992. se htjela raturiti BiH i da se cijela priopoji Srbiji ili pola BiH. RS je nastao na krvavim zločinima, etničkom čišćenju na pola teritorija BiH. Genocid u Srebrenici je utvrđen. To je Dejtonski sporazum nekako sanirao. Predviđam da će Bosna opstati. Prođu ovi sitni igrači za koje ne znamo ni čiji su. Stvorenja sitnih zuba velike kilaže”, ističe Vllasi.

“Hrvati žele člana Predsjedništva da rade protiv BiH”


“Ta bitka oko Izbornog zakona koji zateže hrvatski entitet nije u suštini kako izabrati legalne predstavnike građana, već se želi stvoriti situacija kada će i hrvatski entitet dobiti u Predsjedništvu onoga koji će se dogovarati sa srpskim predstavnikom protiv BiH. Treba naći načina da ne mogu dva člana Predsjendištva, Dragan Čović i Milorad Dodik da sarađuju protiv BiH. Treba biti tri člana iz svakog naroda, ali koji će raditi za BiH i zastupati te interese.”

Za kraj je Vllasi govorio o inicijativi Otvoreni Balkan za koju ističe da je mainpulacija Srbije. Istakao je da je za otvorenu razmjenu roba i ljudi i da se to dogovara bilateralno. “Ne može Srbija i Aleksandar Vučić da pričaju o evropskom putu, a da podržavaju Rusiju.”

Dodao je da je Kosovo nezavisno i da Vučić manipuliše građanima Srbije kada kaže da pravimo kompromis.” Nema ga, Kosovo više nikada neće biti u vlasništvu Srbije. Otvoreni Balkan, Srpski svet, su dio narativa ‘Memoranduma 2’ SANU-a u kojem stoji da ‘velikosrprska’ ideja nije ostvarena oružanim sukobom, pa da se to sad radi mirnim putem, zaključio je Vllasi.