Komentar

Šef briselskog dopisništva lista "Politico" i dobar poznavalac francuske politike David M. Hersenhorn ocjenio je da izjava predsjednika Emmanuela Macrona o formiranju novog tipa evropske političke zajednice komentar, ne prejudicira moguće članstvo zemalja regiona Zapadnog Balkana u toj strukturi, prenosi Albanian post.

Kako je Herserhorn kaže, predsjednik Francuske predložio je formiranje novog tipa evropske političke zajednice sa zemljama koje dijele vrijednosti i geografski pripadaju EU i da bi Velika Britanija nakon Bregzita mogla da bude uključena u ovu strukturu, ali u toj izjavi su izostavljene zemlje regiona Zapadnog Balkana koje dugo čekaju članstvo u EU.

Novinar "Politica" naglašava da Albanija i druge zemlje kandidati moraju da budu "pametni" i da se odupru svakoj alternativi, ako EU ne garantuje da to nije samo izgovor za dalja odlaganja.

Hersenhorn ističe da Francuska nije bila snažan promoter brzog članstva zemalja kandidata Zapadnog Balkana.

Kao najbolji primjer, on navodi kašnjenje koje je izazvala francuska vlada, ometajući buduće proširenje EU i izazivajući složene promjene u procesu pridruživanja, u smislu kandidatura za članstvo.

"Jednostavno ne znamo kakav će efekat imati Macronove ideje. Sličnu ideju izneo je i predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel, ali on nema ovlašćenja nad tim. Odluku donosi 27 šefova država i vlada u Evropskom savjetu", rekao je Hersenhorn.

Kako dodaje, ostaje nejasno kako bi Evropska unija mogla da ponudi toj "zajednici" kombinaciju svih sporazuma.

"Još uvijek je nejasno zašto bi Velika Britanija nakon izlaska iz EU želela da bude dio takve zajednice ili kako bi takva zajednica mogla da postoji bez davanja beneficija za članstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu minus obaveze plaćanja budžeta i druge pravne odgovornosti", istakao je Hersenhorn.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post