Analitičar Mentor Nazarko smatra da komentari pojednih kosovskih zvaničnika koji novog crnogorskog premijera Dritana Abazovića nazivaju premijerom Albancem, štete njegovom ugledu u društvu sa slovenskom većinom i u "veoma delikatnom regionu". Kako je rekao za albanski ABC news, Abazović je nova generacija balkanskih političara i drugačiji je od "dinosaurusa iz 90-ih godina".

"Javni hor koji ponavlja frazu o tri premijera Albanca na Balkanu ne bi trebalo da se nastavi, jer odjekuje napadima koji će doći iz prosrpskih partija. On je predsjednik Vlade Crne Gore, koji služi svojoj zemlji i doprinosi evropskim integracijama, stabilnosti, borbi protiv korupcije. Da, on je Albanac i muslimanske vjeroispovesti, kako pokazuju njegove fotografije danas klanja Bajram u ulcinjskoj džamiji, i šta onda? Vlada albanskih premijera i na Kosovu i u Albaniji nije model da se sa entuzijazmom govori tako", kazao je Nazarko.

Prema njegovim riječima Abazović predstavlja novu generaciju balkanskih političara, sasvim drugačiju od, kaže Nazarko, dinosaurusa iz 1990-ih.

Smatra da je Abazović proizvod univerziteta bivše Jugoslavije, ali i nordijskih, da je hrabar, ali i obrazovan lik, koji je "kao alhemičar uspio da omogući objedinjavanje interesa prosrpskih, procrnogorskih, albanskih, hrvatskih i bošnjačkih partija".

Takođe, ističe, Abazović je u odnosu na mnoge stranke koje je Crna Gora napravila, politički iskorak, budući da je prešao iz vladajuće većine i stvorio novu većinu, ali "ne iznevjerivši svoje vrijednosti, zadržavši evroatlantsku osovinu Crne Gore".

"On je čovjek koji je shvatio da je zajednički interes građana koji žive u Crnoj Gori i na Balkanu ekonomski i kulturni napredak. Njega su kao izdajnika kritikovali Crnogorci, Srbi, Albanci, a ovo mnoštvo kvaliteta koje su nosili je njegova snaga: razbio je status kod predrasuda, naše nacionalne dogme ili čak interese. On želi da ojača i obogati svoju državu, a samim tim i svoju naciju", rekao je Nazarko.

Izvor: abcnews.al/kosovoonline