Podrška

Albanija je obećala podršku Kosovu za članstvo u NATO i na putu evropskih integracija, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sastanka predstavnika odbora za spoljne poslove parlamenata Albanije i Kosova, prenosi Reporteri.

Predsjednica Spoljnopolitičkog odbora albanskog parlamenta Mimi Kodeli izjavila je da podrška Kosovu nije samo slogan, već konkretan posao koji se obavlja u kontinuitetu. To što Albanija čini za ulazak Kosova u NATO, kako navodi, ne čini nijedna druga zemlja.

Predsjednik Odbora Skupštine Kosova za spoljne poslove i dijasporu Haki Abazi, rekao je da Kosovo i Albanija treba više da ujedine svoju spoljnu politiku.

"Ovo je samo inicijativa ili nastavak saradnje. Konkretne stvari će se svakako kontinuirano saopštavati javnosti. Jedna stvar o kojoj treba da se razgovara je regionalna saradnja koja je važna u evropskim integracijama, kao i u članstvu u NATO. Ništa ne zamjenjuje strateški odnos koji imaju Albanija i Kosovo“, rekao je on.

Mimi Kodeli je poručila da Kosovo zaslužuje više od ukidanja viza kako bi ubrzalo svoje evroatlantske integracije.

"Zbog toga će Albanija svim svojim snagama i načinima nastaviti da podržava Kosovo“, naglasila je ona.

Iako su postojala neslaganja Kosova i Albanije u vezi spoljne politike, Kodeli kaže  da ono što Albanija čini za članstvo Kosova u NATO, ne čini nijedna druga zemlja.

"Vjerujem da ono što Albanija čini za članstvo Kosova u NATO, ne čini nijedna druga država. To nije veliko iznenađenje ni za nas ni za vas, ni za Srbiju", naglasila je Kodeli.

Delegacija iz Albanije sastala se i sa predsjednikom Skupštine Glaukom Konjufcom.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri