Energetska kriza

Vlada je naložila svim gradovima da, bude li potrebno, ugase svjetla u javnim ustanovama i da isključe uličnu rasvjetu zbog energetske krize koju su izazvali suša i nagli rast cijena struje.

Albanija je naložila svim gradovima da, bude li potrebno, ugase svjetla u javnim ustanovama i da isključe uličnu rasvjetu zbog energetske krize koju su izazvali suša i nagli rast cijena struje.

Zbog nestašice vode, državna elektroenergetska kompanija KESH zaustavila je u nedjelju 11 od 13 turbina u hidroelektranama i prisiljena je većinu potražnje za strujom podmirivati uvozom, prenosi Hina.

Hidroelektrane se mjesecima muče s oskudnim padavinama, a teška situacija prerasla je prošle godine u krizu kada su cijene struje upeterostručene, ne samo u Albaiji, već i u drugim evropskim zemljama.

Samo dva generatora u pogonu

Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je situaciju, pa je Vlada u Tirani objavila da bi cijene mogle porasti i do 1.000 eura po megavat-satu.

“U sljedeće dvije sedmice neće biti kiše i stvari se samo pogoršavaju, zato se moramo oslanjati na uvoz”, rekla je ministrica energetike Belinda Balluku.

“Od sada će uvoz biti veći od domaće proizvodnje, u ovom trenutku imamo samo dva generatora u pogonu na kaskadi rijeke Drine”, navela je ona u videoporuci.

KESH je objavio da su rezerve vode u njegova tri bazena na Drini dovoljne za samo 315 gigavat-sati, u odnosu na 1.230 gigavat-sati u isto vrijeme prošle godine.

U sličnoj su situaciji i manje hidroelektrane u privatnom vlasništvu, koje čine gotovo 40 posto proizvodnje.

Za uvoz možda milijarda eura

Vlada Albanije je odbila povisiti cijene struje za domaćinstva i pokriva troškove uvoza iz državnog budžeta.

Vlada očekuje da će ove godine u pokrivanje uvoza morati uložiti gotovo 550 miliona eura, iako neki stručnjaci smatraju da bi cifra mogla popeti i do milijardu eura.

Albanija pokušava diverzificirati proizvodnju struje izdavanjem dozvola vjetroelektranama i fotonaponskim sistemima kako bi riješila problem potpune ovisnosti o struji iz hidroelektrana.

Fosilna goriva (nafta, ugalj, plin) uopće ne koristi za proizvodnju struje.