Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovini Željko Komšić kaže da bi idealno rješenje u dijalogu bilo međusobno priznavanje Srbije i Kosova, ali da nije siguran da u Srbiji postoji neko ko će priznati Kosovo, prenosi Gazeta express.

"Nisam siguran šta će Vučić uraditi i šta će potpisati ili ne. Po svemu što vidim na političkoj i javnoj sceni Srbije, nisam siguran da u Srbiji postoji neko ko će priznati Kosovo. Ali, ponekad u politici morate da se složite sa stvarima koje zapravo ne želite, ali su to realnost koja postoji van želje", rekao je Komšić odgovarajući na pitanje da li konačni sporazum treba da uključi međusobno priznanje Srbije i Kosova i da li vjeruje da bi Vučić potpisao priznanje Kosova.

Naveo je da je "idealno rješenje međusobno priznavanje dvije zemlje, poštovanje prava nacionalnih manjina, kako Srba na Kosovu, tako i Albanaca u Srbiji".

“Idealno rješenje je članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO. Donosi trajni mir, stabilnost ali i prosperitet", rekao je Komšić.

Upitan da li bi korekcija granica mogla biti rješenje ako se uzme garancija velikih sila da će to biti učinjeno mirnim putem, Komšić je naveo da je on, u principu, oštro protiv promjena granica na Zapadnom Balkanu, jer to otvara Pandorinu kutiju iz koje mogu proizaći mnogi problemi za sve zemlje Zapadnog Balkana, pa i za Evropu.

"Proces raspada Jugoslavije je završen, imamo šta imamo. Hajde da se okrenemo saradnji. Ako se okrenemo promjeni granica, opet ćemo završiti u ratovima, možda i gore nego devedesetih. Svi moramo da budemo dovoljno mudri da to ne dozvolimo", rekao je Komšić.

On navodi da većina građana Bosne i Hercegovine, kao i on lično, Kosovo vidi kao nezavisnu i suverenu državu i da će jednog dana odluka o zvaničnom priznanju biti odobrena.

Komšić je rekao da su odnosi Bosne i Hercegovine i Kosova napredovali posljednjih godina uprkos, kako je naveo, činjenici da Bosna i Hercegovina, kao rezultat poznatih otežavajućih okolnosti, još uvijek nije zvanično priznala Kosovo.

Naveo je da kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine ima odlične odnose i kontakte sa kosovskim institucijama i kosovskim zvaničnicima koji, dodaje, takođe imaju pozitivan pristup Bosne i Hercegovine.

"Zajedno dijelimo iste prioritete za spoljnu politiku, odnosno članstvo u NATO i EU, i spremni smo da pomognemo jedni drugima na tom putu koliko možemo. Ovo govorim iz iskustva saradnje sa zvaničnicima sa Kosova. Osim politike, mi, naravno, blisko sarađujemo na unapređenju ekonomske saradnje, jer ne želim da dozvolim da Srbija ima bolje ekonomske odnose sa Kosovom od Bosne i Hercegovine", naveo je Komšić.

Na pitanje zašto Bosna i Hercegovina i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova, kada se tako nešto može dogoditi i kakav je politički konsenzus potreban da bi Bosna i Hercegovina priznala nezavisnost Kosova, Komšić je rekao da su u Bosni i Hercegovini, kao rezultat Dejtonskog sporazuma, dužni da dijele vlast sa "anticivilizacijom koju trenutno zastupa Milorad Dodiku".

"To je ta politička struktura koja nažalost ima takav ustavni položaj u Bosni i Hercegovini i nemoguće ga je prevazići da bi se donela odluka o priznanju Kosova. Za priznanje moraju glasati sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a ne samo dva. Ipak, ne treba da budete razočarani, jer vas ne poznaju ljudi koji nemaju saosjećanja za zločine koje Rusija čini u Ukrajini, koji hvale ratne zločince i koji ne poznaju međunarodno pravo. Svi mi u Bosni i Hercegovini koji se protivimo takvom poznajemo vas i jednog dana će odluka o zvaničnom priznanju biti odobrena", rekao je Komšić.

 Izvor: Kosovo Online/Gazeta express