Mišljenje analitičara

Situacija u Ukrajini uticaće na promenu pristupa Zapada dijalogu Kosova i Srbije, smatraju analitičari Agon Maliqi i Ognjen Gogić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međutim, kako kažu, način na koji Zapad pristupa dijalogu dosta će zavisiti od epiloga razvoja događaja u Ukrajini.

Smatraju da je rano govoriti o tome kakav će biti ovaj epilog, i dok traje ovaj rat fokus Zapada će biti na upravljanju bezbjednosnom situacijom, uključujući i Zapadni Balkan.

Shodno tome, kako navode, za sada se ne očekuje fokusirana energija Zapada u vezi sa dijalogom Kosovo-Srbija.

Oni podsjećaju da je njemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock tokom posjete Prištini i Beogradu poručila da Srbija i Kosovo treba da nastave dijalog i da je neophodan napredak.

Ekspert za politička dešavanja na Kosovu, Agon Maliqi smatra da će pristup Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država dijalogu Kosova i Srbije zavisiti od epiloga sukoba u Ukrajini.

On ocjenjuje da ako Rusija uspostavi kontrolu nad Ukrajinom na duže vrijeme, onda Zapadni Balkan ostaje zona bezbjednosnog alarma za Zapad. U slučaju eventualnog povlačenja Rusije iz Ukrajine, kako kaže, smanjiće se težina i snaga ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu, što bi moglo otvariti nove mogućnosti za nastavak dijaloga.

"U ovom trenutku sve ostaje spekulativno. Ali ono što je jasno, iz poruka njemačke ministarke spoljnih poslova, ali i iz poruka koje su stigle iz SAD, konkretno od Victorije Nuland, američkog državnog podsekretara za politička pitanja, i od gospođe Karen Donfries, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja, ukazuju da postoje očekivanja mogućeg pozicioniranja Srbije u novonastalim okolnostima. Odnos Srbije prema Zapadu mogao biti odlučujući kada je u pitanju sudbina dijaloga“, rekao je Maliqi.

Gogić: Svi scenariji su mogući


Politikolog Ognjen Gogić kaže da će trenutna situacija u Ukrajini i eventualni epilog tamo, kakav god da bude, uticati na približavanje Zapada, a posebno EU Zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, mogu se predvideti različiti logični scenariji.

"Evropska unija ima problem jer je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, pa je Srbija pod pritiskom zbog toga. S druge strane, Evropska unija ne smije da bude preoštra sa pritiscima, kako ne bi rizikovala da potpuno izgubi Srbiju. U ovoj situaciji su mogući svi scenariji. Sa svoje strane, EU može da insistira da se što pre postigne sporazum između Beograda i Prištine, kako bi Kosovo i Srbija postali dio Evropske unije, a moguće i NATO. Ali, ukoliko naiđu na otpor domaćih igrača, neće moći da izvrše veliki pritisak", rekao je Gogić.

Agon Maliqi smatra da, kakav god da bude epilog rata u Ukrajini, on će oslabiti snagu i mogućnost uslovljavanja Srbije Zapadu, a na značaju će izgubiti i tvrdnje da će se Srbija okrenuti Rusiji, kao alternativi EU.

Maliqi smatra da se moć Zapada nad Srbijom povećava, što će biti pozitivno za Srbiju, ali i za region.

Vučić neće rizikovati


Politikolog Gogić iznosi mišljenje da za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića trenutno postoji "grejs period" do završetka predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji se u Srbiji održavaju 3. aprila.

Prema njegovim riječima, to je usluga koju mu EU čini u znak razumijevanja, jer u Srbiji postoje ekstremno desničarske grupe, koje su proruske orijentacije. Poslije izbora, kaže, EU će očekivati da će Vučić biti oštriji u stavu prema Rusiji.

Ali Gogić ocjenjuje da Vučić ni poslije izbora u Srbiji neće promeniti stav do sada i da će nastaviti politiku "sjedenja na dvije stolice“, dok Zapad neće oštro reagovati u strahu da Srbija ne sklizne ka punoj orijentaciji u Rusiju.

"Mislim da se dijalog ne nudi za postizanje dogovora. U Srbiji postoje simpatije za Putina i njegovu politiku. Ne znam koliko su te grupe moćne, ali one grupe koje su proruske ili pro-Putinove bi kritikovale predsjednika Vučića ukoliko bi napravio ustupke Kosovu. Mislim da bi se suočio sa jakom desničarskom opozicijom u Srbiji, tako da ne vjerujem da je sklon da rizikuje, čak ni poslije izbora", rekao je Gogić.

Izvor: RSE