Evropa zaslužuje jedinstvo

Poslanik Narodne partije Austrije u Evropskom parlamentu Lukas Mandl ocjenio je da su razumljiva razmišljanja o članstvu Ukrajine u EU, ali ističe da prije nego što dođe do toga, u članstvo treba da budu primljene sve države Zapadnog Balkana.

"Razumljivo je da predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen u trenutnoj situaciji razmišlja i govori o članstvu Ukrajine u EU. Međutim, prije nego što do toga dođe svih šest država Zapadnog Balkana trebalo bi da bude konačno primljeno. Radi se o mnogo manjem regionu koji je daleko napredniji u EU-zrelosti", istakao je Mandl u saopštenju.

U vezi s ukrajinskom krizom, on je rekao da onaj ko započne rat ne smije u tome da bude uspješan, i da je zadatak aktuelne političke generacije da se tome suprostavi kako bi bio moguć život budućih generacija bez ratova.

"Evropa zaslužuje jedinstvo. Ukrajina zaslužuje solidarnost i rusko rukovodstvo sankcije sa punim dejstvom. Sve institucije EU moraju hitno da zatraže od Srbije da ostane u širokim okvirima evropskih mogućnosti i jasno se distancira od svakog oblika ratnog huškanja. U suprotnom bi pristupni pregovori bili bezizgledni poduhvat", tvrdi Mandl, koji je predsjednik austrijskog udruženja "Prijatelji Kosova", prenosi Tanjug.

Mandl je ukazao na to da je došlo vrijeme da i onih pet članica EU, koje to do sada nisu učinile, priznaju Kosovo.