EU i SAD da imaju to u vidu

Izgleda da je srpski predsjednik, Aleksandar Vučić, umjesto Zapada odabrao Putina oglasio se danas bivši ambasador SAD-a na Kosovu, Philip Kosnett.

Predsjednik Srbije obratio se javnosti u subotu, nakon zahtjeva EU i SAD da se izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

„Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, istovremeno poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim“, poručio je Vučić na sjednici na kojoj je ujedno predstavio 15 zaključaka Savjeta za nacionalnu bezbjednost o stavovima Srbije u vezi sa dešavanjima na Istoku.

Vučićevom oglašavanju prethodili su sastanci sa čelnicima vlasti u Srbiji, patrijarhom Porfirijem, ali i predstavnicima Kvinte i EU.

I dok je ambasador Rusije u Srbiji nakon što je predsjednik izneo stav kazao da Rusija razume poziciju Beograda i da Moskva ne traži ništa od Srbije, a ambasada SAD u Srbiji pozdravila stav u ime SAD o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine, bivši ambasador SAD na Kosovu smatra da je Vučić odabrao Putina.

„Izgleda da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić umjesto Zapada odabrao Putina – dok tvrdi da mu je ruke vezalo javno mnjenje i krije se iza Crkve“, poručio je Philip Kosnett u objavi na Twitteru.

Kaže da „to nije vođstvo, već moralni kukavičluk“. Pozvao je Evropsku uniju i Sjedinjene države da obrate pažnju.