Nezvanični dokument

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko rekao je da non-pejper, nezvanični diplomatski dokument koji kruži Briselom, o promjeni granica na Zapadnom Balkanu po etničkim linijama, i dalje postoji, prenosi Reporteri.

Inzko, koji se nije pojavljivao u medijima otkako je napustio funkciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, dao je intervju slovenačkim medijima i rekao da ovaj dokument stoji u njegovoj fioci već skoro četiri godine, piše Reporteri.

Faksimil intervjua u kojem Incko iznosi ove tvrdnje objavio je na svom Twitter profilu slovenački premijer Janez Janša, za koga se nagađalo da je autor ili koautor ovog dokumenta.

U aprilu prošle godine dokument su prvi put objavili slovenački mediji, pod navodnim autorstvom slovenačkog premijera Janeza Janše i upućen je predsjedniku Evropskog savjeta Charlesu Michelu, tokom mandata Slovenija u predsjedavanju EU.

Kako se radilo o nezvaničnom diplomatskom dokumentu, namjenjenom saopštavanju različitih stavova i inicijativa bez formalnog karaktera, nije imao čak ni potpis.

Postojanje ovog dokumenta demantovali su tada slovenački premijer i članovi Evropskog savjeta, a ceo slučaj, sudeći po nedavnim izjavama bivšeg visokog predstavnika, još nije dobio epilog.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri