Predavač politike EU

Svako odlaganje postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom posle mandata američkog predsjednika Josepha Bidena bilo bi štetno za Kosovo, smatra Avdi Smajlaj, predavač politike Evropske unije. Prema njegovim riječima, bez SAD, EU ne može da napravi konačan sporazum sa uzajamnim priznavanjem u centru, prenosi Koha.

"Mislim da bi Kosovo trebalo da zaključi ovo pitanje najkasnije za vrijeme Bidenovog mandata. Kosovo ne može da postigne sporazum sa Srbijom preko EU a bez SAD. Svi znamo kako smo postali država i kako je dolazilo do priznanja“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, SAD imaju praktičniji pristup i potencijal da utiču više od EU na postizanje sporazuma. On je rekao da bi SAD zajedno sa EU mogle da organizuju okrugli sto na kom bi se izvršio pritisak za postizanje konačnog sporazuma. Ako bi se ovaj okrugli sto organizovao tokom 2022. godine, bilo bi bolje za Kosovo, dok bi, kako smatra, svako odlaganje bilo štetno.

Smajljaj je ocjenio i da Kosovo još nema jasan nacionalni stav u vezi sa dijalogom sa Srbijom i da je tako nešto potrebno što prije. Aktuelna vlast, dodao je, nastojala je da ostvari recipročan odnos sa Srbijom, ali takva politika nije dovela do rješenja za Kosovo.

"Kosovu nedostaje nacionalni konsenzus, koji mora da dođe od političkih partija, da se zna šta Kosovo želi od ovog dijaloga i šta mora da se da jer kao što se vidi, biće kompromisa. Još nije jasno kakav je nacionalni stav Kosova prema onome što se traži u dijalogu. Premijer je protiv formiranja Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima, jer to zemlju može da učini defunkcionalnom. Protiv je Zajednice, ali ne znamo šta je alternativa ako je nema. Bilo je pokušaja da se postigne recipročan odnos sa Srbijom, ali to nije dovelo do situacije koja je rješenje za Kosovo. Ne možemo da nastavimo sa ovom rigidnošću, jer su glasovi dobijeni da se dođe do jasnog dogovora, jasne platforme za dogovor sa Srbijom, rekao je Smajlaj u „Interaktivu“ KTV-a.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore