Koronavirus

Potvrde o vakcinaciji sa Kosova još uvijek nisu priznate od strane Evropske unije zbog neusaglašenosti sa tehničkim zahtjevima, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa izvori iz Evropske unije.

Ovi izvori kažu da su pripreme u toku i da kada se steknu uslovi, Kosovo i Bosna i Hercegovina mogu biti uključeni u ovaj sistem.

Crna Gora je prije dva dana ušla u sistem, kao što su to ranije učinile Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Uključivanje trećih zemalja na listu EU digitalnog sertifikata o vakcinaciji omogućava da se sertifikati o vakcinaciji izdati u tim zemljama automatski priznaju i u zemljama Evropske unije. To znači da se u svakoj instituciji, lokalnoj ili zemlji u EU, iz njih mogu čitati EA kodovi kao i svi slični sertifikati koje izdaju vlasti zemalja članica.

Neuključivanje Kosova i Bosne i Hercegovine u ovaj sistem već stvara praktične prepreke za one koji putuju u zemlje Evropske unije.

„Od početka pandemije, EU je pokazala svoju posvećenost tretiranju regiona Zapadnog Balkana kao privilegovanog partnera, uključujući ih u mehanizme i instrumente EU u kontekstu pandemije kovida-19“, rekao je portparol Evropske komisije za pravne poslove Christian Vigand.

Vigand je podvukao da su eksperti EU imali pregledne sastanke sa svim partnerima iz regiona i da je proces u toku. On je rekao da se EU nada da će se "više partnera iz regiona uskoro pridružiti sistemu EU".

Radio Slobodna Evropa je 16. decembra objavio da građanima Kosova od januara sljedeće godine možda neće biti dozvoljeno da putuju u zemlje Evropske unije, jer se još ne priznaju potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa izdate na Kosovu.

Prema navodima iz Ministarstva zdravlja Kosova, problem sa sertifikatima je tehničke prirode.

„Mi smo u fazi kada QR kod treba da bude čitljiv van mreže [bez povezivanja na internet]. Trenutno se može čitati samo na mreži. Pitanje je u vezi sa tehničkim aspektom“, kaže za RSE zamjenica ministra zdravlja Dafina Gexha.

Takozvani QR kod, kada se skenira, daje informacije o vrsti primljene vakcine, broju doza i mjestu vakcinacije.

Podsjetimo, od 10. januara EU namjerava da zabrani ulazak svima onima koji nisu vakcinisani trećom dozom vakcine. Očekuje se da će konačnu odluku o putovanjima u inostranstvo EU doneti krajem decembra.

Izvor: Kosovo Online/RSE