Politički analitičar

Potpisivanja Sporazuma u Tirani o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" analitičar Fadil Lepaja vidi kao pokušaj da se napravi alternativa evropskom putu regiona, i ocjenjuje da će se to na kraju pokazati kao neuspeo pokušaj.

"Nije moguć 'Otvoreni Balkan' van evropske zajednice, da je to moguće to bi bilo puno ranije, jer se tu ukrštaju ambicije sila van Balkana i civilizacija koja se ovde susreću, sukobljvaju, nažalost. Balkanskim zemljama treba jedan neutralni arbitar, sa neutralnim posredovanjem, potrebni su evrpopski duh i evropski prnicipi da funkcionišu zajedno", mišljenja je Lepaja.

Lepaja smatra da je bilo puno razloga za organizovanje protesta u Tirani protiv Vučića, i, kako dodaje, protiv politike drugih autokratskih država na Balkanu.

"Što se tiče 'Otvorenog Balkana', svi koji su za evorpski put Balkana taj projekat ne podržavaju. Otvoreni Balkan nije loša ideja i nije da nema dobrih stvari, ali ne može do funkcioniše dok Srbija ne prihvati evropske principe, i ne prizna svoje susjede. Jedino se tako može stvoriti evropska kultura u regonu i tako bi pomogli jedni drugima da se što pre uključimo u evropske procese", kazao je on Lepaja.

Lepaja je ocjenio i da se Kosovo u skorije vrijeme neće pridružiti inicijativi "Otvoreni Balkan".

"Nemoguće je da se Kosovo priključi inicijativi 'Otvoreni Balkan' zbog pristupa koji ima Srbija, jer to bi značilo prihvatanje jedne kreature koja negira postojanje Kosova. Čak ni Edi Rama nema mandat u tom planu, jer je država Albanija priznala Kosovo i ima obaveze prema tom prizanju. A srpska diplomatija umjesto što daje pare na povlačenje priznanja trebalo bi da radi na jačanju ekonomije, kulture Srba na Kosovu i da pomogne da se odnosi između Kosova i Srbije poboljšaju", zaključio je Lepaja.

Izvor: Kosovo Online