Američki diplomata

Američki diplomata Gabriel Escobar je poručio da je Bosna i Hercegovina jedna od najkorumpiranijih država u Evropi i da "većina prijetnji" po Dejtonski mirovni sporazum dolazi od Milorada Dodika.

Escobar je to izjavio u intervju za CNN govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, ali se osvrnuo i na ostale zemlje na Zapadnom Balkanu.

"Ako pogledate šta se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji, od sedam država, njih dve su članice Evropske unije, četiri su članice NATO-a, mnoge su ostvarile značajan ekonomski uspjeh. Od šest zemalja Zapadnog Balkana, njih četiri ostvaruju progres prema EU. Bosna i Hercegovina je na začelju", rekao je.

Escobar, koji je specijalni izaslanik američkog predsjednika Bidena za Zapadni Balkan, je naglasio da je BiH među najkorumpiranijim državama Evrope, a kao gore od nje je istakao Bjelorusiju i Azerbejdžan. Osvrnuo se i na druge negativne okolnosti.

"Iseljavanje mladog stanovništva je deset puta veće nego u Srbiji. Neučinkovita je u privlačenju direktnih stranih investicija. Javni sektor čini 70 posto od ukupne ekonomije. Sve je to posljedica duboke korupcije", naveo je.

Kako je kazao, ljudi se ne iseljavaju zbog toga što ne žele živeti u multietničkoj državi, već zbog toga što se ne mogu zaposliti bez korupcije.

"To je kontekst krize", dodaje.

Naveo je da postoje prijetnje po Dejtonski mirovni sporazum i da većina njih dolazi od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Upozorio je da će cio region ispaštati ako ne uspiju napori za rješavanje krize u Bosni i Hercegovini.

Ocjenio je da Sjedinjene Američke Države sarađuju s EU kako bi zapadnobalkanske zemlje imale perspektivu članstva u Uniji. Napredak Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije je istakao kao primjer da uspjevaju u tome.

Escobar uvjerava da SAD i EU rade na tome da onemoguće Dodikove napade na državne institucije, a napade je nazvao napadima na "srce Dejtona". Kao drugi cilj je istakao vraćanje političkih predstavnika Srba u državne institucije.

Kako je kazao, izmjenama Izbornog zakona i delomičnim ustavnim promjenama želi se postići funkcionalnija država.

Govoreći o insistiranju Njemačke da se moraju sankcionisati oni koji ugrožavaju stabilnost BiH, naveo je da se osim sankcija treba razmisliti i o finansijskim mjerama protiv onih koji rade protiv Dejtona.

Izvor: Klix.ba/CNN