Rekordan broj posjeta

Turoperatori i poznavaoci sektora turizma ocjenjuju da je bezmalo rekordna turistička posjeta u Albaniji ove godine, u vrijeme pandemije koronavirusa, povezana sa politikom otvorenih vrata i činjenicom da nisu uvedena ograničenja za turiste, prenosi Lajmi.

U organizovanom turizmu posebno se izdvajalo sve veće interesovanje Poljaka, Bjelorusa i Ukrajinaca, dok su Italijani, Nijemci i Francuzi dolazili pojedinačno, samostalno.

Novina sezone je tržište sa Bliskog istoka koje pokazuje rastući potencijal, ali Albanija još nema spremne usluge za taj segment. Sezona je ove godine patila od problema nedostatka smještajnih kapaciteta, haosa u saobraćaju i upravljanja otpadom. Ugovori su zaključeni za sljedeću godinu i očekuje se da će, između ostalog, doći i do povratka Nordijaca, piše Monitor.

Albanija je do kraja septembra primila 4,9 miliona stranih državljana, pri čemu su posjete u ljetnjim mjesecima bile najbrojnije.

U poređenju sa 2019. godinom, koja je i najbolja godina u istoriji za turizam, broj posjeta za devet mjeseci u 2021. je 10,7 odsto manji, dok je u avgustu ova razlika iznosila samo 1,3 odsto, što jasno pokazuje oporavak turizma u prvoj godini nakon početka pandemije.

Albanija nije uvela ograničenja za sve one koji su željeli da je posjete, a Zak Topuzi iz Udruženja hotelijera ocjenjuje da je to jedan od faktora koji je uticao na pozitivan bilans.

Ogroman broj posjeta Albaniji, ostvarili su turisti sa Kosova i iz Sjeverne Makedonije, ali i iz Srbije, istakao je Rahman Kasa iz Albanske turističke unije.

"Nesumnjivo, na prvom mjestu su kosovski Albanci, a drugi oni iz Sjeverne Makedonije. Treba reći da je region u cjelini pokazao interesovanje za Albaniju i u ovu grupu spadaju i Srbi, čiji je broj značajno povećan u odnosu na prošlu godinu. Naravno, dominira dio onih koji dolaze neorganizovano, sa svojim automobilima, autobusima ili avionima, a da nemaju agenciju koja ih koordinira", rekao je Kasa.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi