Nakon što je

Jedini reciprocitet koji je vlada Albina Kurtija postigla u razgovorima sa Srbijom je izjednačavanje Policije Kosova sa srpskim demonstrantima na barikadi.

Nakon što je "pokazao mišiće" Srbiji usred predizborne kampanje, kako bi izbjegao stvarnu izbornu debatu na Kosovu, Albin Kurti ušao je u bitku za koju se nadao da će je završiti tek nakon izbora, ali je bio prisiljen završiti je u roku od tri dana.

Iako Kosovo ima puno pravo da zahtjeva od Srbije da poštuje dostojanstvo države Kosovo u smislu slobodnog kretanja automobila na teritoriji Srbije, žurba da se ovaj državni cilj pretvori u izborni cilj donela je korak nazad za Kosovo i korake umanjenja državnog dostojanstva.

Briselski sporazum koji je izaslanik EU za Kosovo, Miroslav Lajčak, objavio javnosti, prisiljava strane da deblokiraju puteve do graničnog prijelaza Jarinje, uklone Policiju Kosova i srpske barikade i postave Kfor na granici, što je čin koji Kosovo vraća u prošlost.

Jedini reciprocitet koji je Albin Kurti danas dobio je reciprocitet između Policije Kosova i srpskih demonstranata u blizini graničnih prijelaza koji su postavili barikade.

Reciprocitet naljepnica koje pokrivaju registarske tablice obaveza je tehničkog sporazuma o slobodi kretanja koji je Kosovo potpisalo 2011. godine i koji nije sproveden.

Kurti se takođe povukao iz nepriznavanja ilegalnih tablica na Kosovu koje pripadaju starom sistemu, izgubivši suverenitet usred Prištine, a ne na sjeveru Kosova.

Da budem iskren, nije da je imao mnogo šanse da pobjedi u ovoj bici koja je imala više izbornih ciljeva nego državnih. Zato je morao da bude razborit, kako zbog stranke i izbora ne bi naneo štetu državi. U stvari, on je to učinio na svoju ruku, nadajući se da će krizu držati neriješenom do dana izbora, a zatim se povući.

Kraj krize uklanjanjem državnih ovlašćenja Kosova u pogledu sigurnosti na granicama, gdje je bio stacioniran Kfor, i dobijanjem 'prazne kašike' koju su nudili Kosovu još prije pet godina, direktne su posljedice pokušaja političke upotrebe ove situacije, u funkciji dobijanja lokalnih izbora.

Sada Kosovo zaostaje deset godina, kada je Srbija rekla "ne Policiji Kosova na sjeveru", a država Kosovo je deset godina nezrelija. Kao onaj glavni.

Piše: Mero Baze, novinar iz Albanije
Izvor: Gazeta Express/KosovoOnline