Misiju on natovario sebi

Bivši jugoslovenski političar i advokat Azem Vllasi kaže za N1 da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "pošto je postrojio Srbiju, ima jednopartijski parlament bez opozicije, sada glumi ulogu zaštitnika Srba van Srbije, i u Crnoj Gori, i u RS u Bosni i Hercegovini, i na Kosovu, i tu misiju je on natovario sebi i onda naravno da mora uvijek da ima problema sa susjedima".


Vllasi, koji je nedavno za portal Radio Sarajevo ocjenio da su događaji na sjeveru Kosova „nazovi kriza“, naglasivši da se provokacije na dva granična prijelaza između Kosova i Srbije Jarinje i Brnjak dešavaju u već poznatom stilu i po scenariju iz štaba Vučića, navodi da u suprotnom „kosovski Srbi sa sjevera ni jedan sat ne bi pravili problem na granici“.

On smatra da je to očigledno, jer je Vučić rekao da je noć uoči početka sprovođenja mjere zamjene srpskih registarskih tablica privremenim kosovskim, znao da će doći do problema.

„Znam zasigurno ako predstavnicima Srba na Kosovu Vučić kaže da legnu bez večere, oni bi ga poslušali apsolutno, i to nije više protest građana, nego dežurstva sa kamionima javnih preduzeća, što samo zagorčava život Srba na tom graničnom prijelazu“, ocjenjuje Vllasi u N1 Studio Live, povodom blokade prijelaza Jarinje i Brnjak, koja traje već osmi dan.

Na pitanje zašto je rekao da Vučić šteti Srbima jer je potegao pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO), on kaže da je to zato „što je on prvo preimenovao sporazum iz Brisela od naslova Zajednica opština sa srpskom većinom u ZSO, što znači da za druge nema mjesta tamo“.

„Ta asocijacija zvana Zajednica opština sa srpskom većinom već je trebalo da se formira, ali iz Beograda se zamišlja to ne kao vrsta saradnje između tih opština po nekim specifičnim pitanjima od interesa za Srbe sa sjevera, već se vezuje za Beograd, da se imitira RS i bilbordi tamo ‘Dobrodošli u ZSO’, a ne u opštine sa srpskom većinom“, smatra Vllasi.

Dodaje da na Kosovu niko ne odbija da se ta zajednica formira u duhu sporazuma iz 2015. i u skladu sa Ustavom Kosova.

„Očigledno iz Srbije hoće da to budu jednonacionalne opštine, pitajte nekoga u Srbiji zašto se nikad ne govori o Zajednici sa srpskom većinom nego o ZSO. Na zatečenom stanju treba da idu u Brisel da razgovaraju, jer dok se ne okonča dijalog Kosova i Srbije finalnim sporazumom koji će podrazumjevati međusobno priznanje, uvijek će biti sitnih problema“, kaže Vllasi i dodaje da nije u redu da „Vučić dopusti sebi da postavi kao ultimatum da se policija Kosova povuče sa teritorije Kosova“.

On ističe da je Kosovo nezavisna država od 2008. godine, na šta se Srbija žalila Međunarodnom sudu pravde od kojeg je dobila „jasan odgovor da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom ni sa Rezolucijom 1244“.

Na pitanje da li trenutna situacija može da dovede do prekida pregovora Prištine i Beograda, on kaže „zašto da dovede do prekida pregovora, oni se vode o normalizaciji odnosa, a ne o rješenju statusa Kosova, on je rješen, ne treba da dođe do prekida dijaloga, ali znam da se Vučiću ne žuri sa okončanjem dijaloga finalnim sporazumom, jer ga u aprilu čekaju izbori“.

„Ne treba ovo da bude povod za prekid razgovora, niti treba da se postavljaju ultimatumi, na zatečenom stanju treba ići u Brisel na razgovore“, poručio je Vllasi.