Albanija

U Albaniju je jutros stigla prva grupa od 121 izbjeglice iz Afganistana, koji će biti smješteni u Dursu, a njih je na aerodromu primila ministarka za Evropu i spoljne poslove Olta Xhaqka.

Ona je u prisustvu ambasadorke SAD u Albaniji Juri Kim i načelnika Oružanih snaga i policije rekla da Albanija ima moralnu obavezu da pomogne saveznicima.

Navela je da je ovo zaista uzbudljiv trenutak nakon mnogo intenzivnih dana rada i poteškoća da se Afganistanci prebace u Albaniju i izbjegnu opasnost.

Xhaqka je navela da su insistirali da se državljani Afganistana što prije prebace u Albaniju, poslije jučerašnjeg bombaškog napada u kome je poginulo najmanje 90 ljudi.

“Svaki muškarac, žena i dijete koje danas vidite ovdje, znači spasen život od strahota rata i jednog režima koji ih vidi kao neprijatelje koje treba ubiti i proganjati. Albanija je pristala da privremeno skloni oko 4.000 Afganistanaca, dok se njihovi zahtjevi za emigraciju u SAD obrađuju", rekla je Xhaqka.

Navela je da Albanci ponovo pokazuju solidarnost, gostoprimstvo i velikodušnost.

“To je bila i naša moralna obaveza da ne prepustimo saveznike na milost i nemilost talibana, već da učinimo sve što možemo da im pružimo priliku da izbjegnu opasnost koja im je pretila u njihovoj zemlji", rekla je Xhaqka.

Albanija je pristala da privremeno prihvati 4.000 Afganistanaca dok se njihovi imigracijski podaci ne obrade u Sjedinjenim Američkim Državama.

Oni će biti smješteni u nekoliko hotela u Dursu, dok će oni čiji se dolazak očekuje narednih dana biti smješteni u studenskim domovima, dok se drugi hoteli ne oslobode poslije smanjenja broja turista.

Xhaqka kaže da su preduzeli mjere za obradu dokumentacije i registraciju izbeglih, za kontrolu i zdravstvenu zaštitu, uključujući i higijenske pakete, hranu, transport i bezbjednosne mjere.

Izvor: Kosovo Online