Uzvrelo u CG

Na mirnom protestu na Cetinju veliki je broj građana iz cijele Crne Gore, koji su izrazili protivljenje ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru najaljenom za 5. septembar.

Aktivista za ljudska prava Peđa Vušurović pročitao je na protestu Deklaraciju koja je usvojena aklamacijom na skupu, piše Pobjeda.me.

Deklaraciju prenosimo integralno:

Mi slobodni građani Crne Gore, slobodnom voljom danas smo se okupili na Cetinju, gnijezdu slobode koje to nije postalo čekajući da okupatori i domaći izdajnici odstupe, no srčano braneći ideale koje su Crnu Goru održali kroz vjekove - poručeno je sa Cetinja.

Danas smo izloženi svaskolikoj diskriminaciji- rtničkom čišćeju u institucijama, šikaniranju i vrijeđanju, skrnavljenju spomenika, progonu intelektualaca, negiranju nacionalne đ, kulturne, jezičke i vjerske posebnosti, te te besumučnom propagandnom raztu čiji su centri u Beogradu i Moskvi, u u kojim nas žele predstaviti uzurpatorima vjr+erskih prava onih koji su u Crnoj Gori pogazili sve ljuske i božije zakone.

Ne branimio mi sprskom patrijarhu da ustoliči svog namjesnika u objektima koje je izgradila Crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici SV. Petra, u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnom simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode.

Ne dozvoljavamo ga posebno zašto što im je potreban kao simbolistički dokaz našeg pristanka na okupaciju od strane onih što nas ne priznaju ni kao pravosllavc, ni kao muslimane, ni kao katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju jezik ni crkvu, ni državu ni kulturu.

Zato poručujemo domaćoj i stranoj javnosti da:

1. Druge domovine do Crne Gore nemamo i nećemo dozvoliti njenu klerikalizacij, fašizaciju, asimilaciju i utapanje u "srpski svet".

2.Crna Gora može opstati kao evropska i euro-atlanska, građanska i sekularna država koja će uvažiti prava svih koji u njoj žive - bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, jer je na tim načelima 2006. godine obnovljena Crna Gora.

3. Crna Gora je kroz istoriju bila utočište svima slobode ištućima, a današnji Crnogorci nijesu lažna nacija no vjerni baštinici slobodarstva koje su nam izborili preci

4. Nećemo dopuštiti skrnavljenja crnogorskih svetinja koje su uzurpirali oni što ne priznaju mi Crnu Goru kao državu, ni Crnogorce kao naciju.

5. Najveća vrijednost savremene Crne Gore je njena multietnička harmonija; to je jedina balkanska zemlja čiji manjisnki narodi pružaju podršku državnom suvereniitetu, i mi marionetskoj vlasti tu civilizacijsku tekovinu nećemo dozvoliti da unizi

6. Crna Gora je vjekovima dio evropske civilizacije i mi ćemo se svim raspoloživim sredstvima boriti za evropske vrijednosti sekularizma, građanskog društva i multikulturalnog sklada, jer to je uslov i našeg opstanka

Nakon čitanja Deklaracije, Vušurović je pozvao okupljene da se upute ka kružnom toku na ulazu u Cetinje i da blokiraju saobraćaj u znak podrške onima koji nisu uspjeli da iz drugih gradova dođu do Prijestonice. Oni su istakli i da je policija saobotirala njihov dolazak.

Blokada puta je trajala oko 10 minuta.

Vušurović je u svom govoru poručio da "Crnogorci nemaju iz Crne Gore nemaju đe", a da Crkva Srbije ima sve ono što joj treba, te da Crna Gora neće dozvoliti u svojom svetinjama da se ustoliči mitropolit Joanikije.

Grupa građana Cetinja pozvala je juče sve građane Crne Gore, "koji ne pristaju na okupaciju, izdaju i ropstvo" da se danas u podne okupe ispred Lovćenske vile i pošalju dostojanstvenu poruku da nijesu teroristi, ali da neće više stoički podnositi „teror kojem su izloženi.“

"I pored brojnih poziva da odustanu od prljavih okupacionih namjera najavljenih za početak septembra u Cetinjskome manastiru, podanička Vlada Crne Gore zanemaruje pozive svojih građana i odlučno djeluje po nalogu Crkve Srbije i države Srbije", saopštila je grupa građana Cetinja.