ODBIJENO

Evropski savjet odbio je pristup dokumentima "svih vrsta i na bilo kojem dostupnom jeziku koji upućuju na navodni slovenački 'non-pejper' i na moguće slovenačke inicijative u vezi sa precrtavanjem granica na Zapadnom Balkanu i na rasprave na tu temu“, potvrđeno je zvanično za Radio Slobodna Evropa iz Evropskog savjeta.

Kako je za RSE naveo Vladas Kukulskis iz pres ureda Generalnog sekretarijata Evropskog savjeta, odlučeno je da se odbije pristup jer bi objavljivanje ovakvih dokumenata "narušilo zaštitu javnog interesa u pogledu međunarodnih odnosa“.

RSE je od Vijeća zatražio informaciju o tome da li je Vijeće odbilo pristup dokumentima vezanim za naovodni non-pejper koji je slovenački premijer Janez Janša navodno poslao predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu početkom ove godine, kako su preneli neki mediji.

Početkom juna austrijske vlasti potvrdile su zvaničnoj agenciji te države APA da postoji dokument vezan uz navodni slovenački non-pejper o promeni granica na Zapadnom Balkanu.

Slovenački portal "Necenzurisano" objavio je u aprilu ove godine navodni neslužbeni diplomatski dokument, "non-pejper", koji tvrdi da je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel.

U navodnom dokumentu se predviđa i pripajanje Srbiji bh. entiteta RS, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje dijela Bosne i Hercegovine, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj.

Izvor: RSE