Inicijativa

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez izjavila je da Evropska komisija podržava posvećenost lidera ka evropskoj saradnji koji je suštinski element perspektive Zapadnog Balkana, prenosi Danas.

Ona je na pitanje kako Evropska komisija gleda na rezultate najnovijeg okupljanja Vučića, Zaeva i Rame, odgovorila da EK to podržava.

“Mi podržavamo posvećenost lidera regionalnoj saradnji, koja je suštinski element evropske perspektive Zapadnog Balkana i integralni dio procesa stabilizacije i pridruživanja”.

Pisonero Hernandez kaže da je značajno da cio region napreduje ka uspostavljanju zajedničkog tržišta.

„Mi razumijemo želju da se ide naprijed, u isto vrijeme, od suštinske važnosti je jedan proces koji uključuje cio Zapadni Balkan. U tom kontekstu, značajno je da cio region napreduje u pravcu uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta, što je politička obaveza koju je preuzelo šestoro lidera regiona na samitu u Sofiji, održanom u jesen prošle godine. Mi donosimo važne investicione prilike ovom regionu, putem Ekonomsko-investicionog plana. Sada je na regionu da ih iskoristi valjano, tako što uposliti čitav svoj ekonomski potencijal i uspostaviti Zajedničko regionalno tržište, utemeljeno na pravilima EU“, ukazuje Pisonero Hernandez.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, preimenovali su na jučerašnjem samitu u Skoplju regionalnu inicijativu “Mini Šengen” u “Otvoreni Balkan” i tom prilikom potpisali tri sporazuma o unapređenju ekonomskih veza.