Učestali sastanci

Učestali sastanci grčkih zvaničnika sa predstavnicima Albanaca sa Kosova naveli su mnoge da se zapitaju da li je na pomolu i priznanje nezavisnosti od strane Atine, piše portal "Prishtina insight“.

Navodi se da su interakcije između Prištine i Atine postale sve češće u prvoj polovini ove godine.

Premijer Kosova Albin Kurti je nedavno bio u posjeti Grčkoj, gde ga je primio premijer Kiriakos Micotakis, nakon čega je usledio niz drugih susreta, piše Klarisa Fetahu za Prishtina insight.

Ovo širenje bilateralnih odnosa navelo je mnoge da se zapitaju da li je Grčka blizu formalnog priznanja Kosova, nakon dužeg niza godina u kojima se Atina postavljala neutralno i održavala status kvo.

Ranije je Atina čvrsto stajala na stanovištu da je, kao članica EU, otvorena za priznavanje nezavisnosti Kosova tek nakon zaključenja sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, do koga nije došlo, i malo je vjerovatno da će doći.

U junu ove godine je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias posjetio Prištinu, što je druga posjeta za manje od godinu dana. Dendias je tada izrazio spremnost da pomogne Kosovu u procesu liberalizacije viznog režima.

Poslije te posjete je Kancelarija za ekonomske i komercijalne poslove Kosova u Atini unapređena u Kancelariju za interese, koja pored ekonomske saradnje uključuje i razvoj političkih odnosa.

Grčka se do sada držala međunarodnog prava po pitanju nezavisnosti Kosova, prije svega zbog položaja Sjevernog Kipra.

Ipak, čini se da to neće predstavljati veliku prepreku Atini ako se zaista pokaže da želi uspostavljanje zvaničnih odnosa sa Kosovom.

U prošlosti je grčko glasanje omogućilo da se Kosovo pridruži Svjetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i drugim međunarodnim ekonomskim institucijama, uključujući Međunarodni monetarni fond i Banku za razvoj Savjeta Evrope. Grčka takođe učestvuje u EULEX-u i NATO misiji KFOR-a.

U suštini, u ovom trenutku Grčka i Kosovo sarađuju u skoro svim oblastima, a preostalo je još samo grčko priznanje Kosova da se učvrste diplomatske veze.

Izvor: Kosovo online/Priština insight