Bivša poslanica u EP

Bivša poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pack izjavila je da očekuje da će Miroslav Lajčak biti dobar posrednik u procesu dijaloga između Kosova i Srbije, prenosi Reporteri.

Ona je izrazila uvjerenje da Lajčak svoj posao obavlja odgovorno i da ne zauzima bilo čiju stranu u ovim pregovorima.

„Oni koji su ga delegirali, a to su Evropska komisija i Savjet ministara, moraju se pobrinuti da posrednik zaista posreduje. Gledajući u period iza nas, ona luda ideja za odvajanjem dijela Kosova, koju su čak podržale i neke u EU, gospođa Mogherini, ne može se dogoditi, jer bi bilo koja promjena granice u regionu bila poražavajuća, pa se nadam posrednik će slediti mudar put“, rekla je Pack u intervjuu za Klan Kosova.

Ona je izrazila sumnju da se između Kosova i Srbije može postići konačni sporazum kao što je to učinjeno između Njemačke i Francuske.

„Teško je i nisam siguran da li se to može učiniti kao što smo radili između Francuske i Njemačke, jer smo imali posla sa dvije države koje su bile odlučne da urade nešto novo, da se pomire. Ovde to nije slučaj, jer je ovo u rukama Aleksandra Vučića kao lidera, kojeg podržava većina u njegovoj zemlji zbog nepriznavanja Kosova, pa mislim da je ovo teško i za njega i za one koji očekuju promjene. Ne možemo upoređivati stvari koje su neuporedive", poručila je Doris Pack.

O ponovnom vraćanju Albina Kurtija na čelo Vlade Kosova, ova njemačka političarka ima pozitivno mišljenje, navodeći da je Kurti na vlast na Kosovu doneo novi duh.

"Posvećen je promjeni stvari i nadam se da će postići rezultate što je prije moguće, jer vjerujem da će dijalog potrajati", zaključila je Pack.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri